Davor Dragičević, otac ubijenog Davida: Građani će biti šokirani monstruoznošću zločina

da
Podijelite vijest

Koliko je težak put do istine kada se pojedinac suoči s korumpiranim sistemom, najbolje pokazuje primjer Davora Dragičevića, koji godinama pokušava doći do istine o tome kako je ubijen njegov sin David, koji je nestao 18. marta 2018. godine, a njegovo tijelo pronađeno je šest dana kasnije, na ušću rječice Crkvene u Vrbas.

Davor Dragičević u razgovoru za “Avaz“ pojašnjava da Tužilaštvo BiH, koje je preuzelo slučaj, u početku neće voditi istragu o ubistvu, već o organiziranom kriminalu s ciljem zataškavanja ubistva i pomoći pri izvršenju tog djela.

Teže kazne

– Potrebno je provesti detaljnu istragu s ciljem rasvjetljavanja okolnosti koje su dovele do otmice i ubistva mog djeteta. Samo djelotvorna i adekvatna istraga može dovesti do počinilaca i nalogodavaca ovog monstruoznog zločina. Kvalifikacija „organizovani kriminal“ je mnogo teže djelo i sa sobom vuče mnogo teže kazne za počinioce.

U otmici i ubistvu mog sina je sudjelovao najviši vrh Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske s Draganom Lukačem, Darkom Ćulumom i Sinišom Kostreševićem na čelu. Očekujem da se ove moje tvrdnje ubrzo dokažu u Tužilaštvu BiH, jer posjedujem nepobitne dokaze za moje tvrdnje – poručuje Davor Dragičević.

Možemo li uskoro očekivati Vaš povratak u BiH?

– Trenutno moj povratak u BiH nije moguć zato što su ubice moga sina na slobodi, i dalje na najvišim položajima u Ministarstvu unutrašnjih poslova Republike Srpske. Svojim dolaskom samo bih svjesno izložio svoj život ubicama moga sina.

Zaštitu nikad nisam tražio niti imam kome da se obratim. Bitno je samo da dođem do pravde za svoje dijete i da svi koji su učestvovali u zločinu završe na robiji.

Često ističete imena odgovornih za ubistvo Davida. Imate li novih saznanja ili sumnjate na neka nova imena koja bi se mogla povezati s ovim slučajem?

– Od početka sam jasno i glasno imenovao sve za koje posjedujem dokaze da su umiješani u otmicu i ubistvo mog sina. Sada je na Tužilaštvu da istraži sve okolnosti koje su dovele do propusta u istrazi. Naravno, ja sam uvijek tu da im predočim dokaze kojima raspolažem. I bezbjedonosno-obavještajne strukture u Sarajevu posjeduju presretnute razgovore policijskih službenika u noći otmice mog sina 18. marta 2018. godine.

U posjedu smo i previše nepobitnih dokaza i činjenica da bi se ubice i zločinci izvukli od kazni. Po okončanju ove istrage, građani će biti šokirani monstruoznošću zločina i imenima ljudi koji su učestvovali u njemu. Ista je situacija i u Sarajevu, u slučaju Dženana Memića. Ova dva slučaja se moraju riješiti. Kako bude istraga Tužilaštva odmicala, tako ću i saopštavati nove detalje.

Hoće li novi gradonačelnik Banje Luke Draško Stanivuković promijeniti trenutni odnos prema grupi “Pravda za Davida”?

– Nova Gradska uprava s gradonačelnikom na čelu je imala sastanak s grupom „Pravda za Davida“. Jedini pomak u cijeloj situaciji je da se „Davidovo srce“ na ušću Crkvene u Vrbas više ne skrnavljuje, što je bio slučaj s prethodnom vlašću. Svi iz Komunalne policije koji su učestvovali u skrnavljenju srca su i dalje zaposleni u Komunalnoj policiji, tako da je s te strane teško pričati o nekim promjenama.

Isključiva zasluga

Ko je zaslužan za istrajavanje na tome da slučaj Davida Dragičevića ne bude zaboravljen?

– To je isključivo zasluga članova grupe „Pravda za Davida“ i nikoga više. Oni su to herojskom borbom i presudama Suda vratili tamo gdje je sve i počelo i gdje će sve završiti. Mnoga pitanja se postavljaju vezano za odnos grupe „Pravda za Davida“ i novog gradonačelnika, a ja bih ovom prilikom poručio da mi nismo u istoj borbi i na istoj strani pravde. Mi se borimo za pravdu za Davida.

Tonemo sve dublje u vlastiti glib

Ako na narednim izborima bude srušena vlast Milorada Dodika, hoće li to značiti da bi i u Republici Srpskoj mogli zaživjeti pravo i pravda?

– Nikakve suštinske promjene neće doći dok ne bude vladavina prava i zakon isti za sve u BiH. Srušiti Dodika da bi došao novi Dodik… I, šta bi se postiglo? Sistem se iz korijena mora promijeniti, kao i odnos prema građanima ove zemlje. Dok ne utvrdimo odgovornost ljudi, političara, prije svega, koji su nas doveli u ovo stanje, nikakvog napretka nema. 

Niko ne smije biti oslobođen od odgovornosti. Trenutna situacija u kojoj su glavne teme nacionalizam, vjera, populizam u medijima, samo doprinose tome da tonemo sve dublje u vlastiti glib. Za početak neka bude vladavina prava i pravda za Davida i Dženana, a onda znamo kako nastaviti.

Tužilaštvo BiH i Gordana Tadić imaju moje povjerenje

-Tužilaštvo BiH je posljednja instanca kojoj ja mogu kao legalista da se obratim. Moje povjerenje imaju, zajedno s glavnom tužiteljicom Gordanom Tadić – poručuje Davor Dragičević.


Podijelite vijest