Debljina postaje globalna bolest

debljina

Gojaznost je sve raširenija u Evropi, sve više je djece sa viškom kilograma, tako da mršavi mališani danas izazivaju veću pažnju od debelih, pokazuju studije.

Podaci pokazuju da je 44 odsto oboljenja od dijabetesa, 23 odsto od ishemijske bolesti srca, kao i 41 odsto onkoloških oboljenja izazvano gojaznošću. Ljekari upozoravaju da je višak kilograma bolest. Kada se težina djeteta pretvori u gojaznost dolazi do naglog povećanja broja pratećih bolesti i do komplikacija.

Najviše gojazne djece je u Grčkoj, Portugalu, Irskoj i Španiji. Tamo svako treće dijete ima višak kilograma. Holandija, Francuska i Švicarska za sada se uspješno bore protiv ove nevolje, tamo je tek 13 odsto gojazne djece.

U Rusiji četvrtina mališana ima suvišne kilograme, a prednjače dječaci. U pripremi su zakoni koji zabranjuje da se na televiziji reklamira štetna hrana, gazirani napici i hamburgeri.

U Rusiji je razmatrano čak i kažnjavanje roditelja koji djeci daju nezdravu hranu, ali je taj prijedlog odbijen.

Dječija gojaznost dobija razmjere globalne pandemije. Negativne tendencije iz SAD-a, gdje se višak kilograma uočava kod svakog drugog mališana. U posljednje vrijeme gojaznost je pogodila i Aziju. Broj gojazne djece u Kini i Indiji raste iz dana u dan.

Podaci Svjetske zdravstvene organizacije pokazuju da je u zadnjih 20 godina broj ljudi koji pate od gojaznosti tri puta uvećan.

Srna

Prethodni članakUMRO OD KAFE: Posljednji pozdrav bh. ekonomiji
Sljedeći članakVlada Japana odlučila dodijeliti 1.4 miliona za deminiranje Tešanja i Doboja