Decembar je, a plaže su pune, živa se popela na gotovo 30° C! Ne, ovo nije Bali, ovo je Mediteran

Decembar je, a plaže su pune, živa se popela na gotovo 30° C! Ne, ovo nije Bali, ovo je Mediteran

Španjolska je zabilježila najtopliji decembarski dan u historiji – temperature su se u utorak u Malagi popele i do 29,9 stepeni Celzijevih, u Valenciji je izmjereno 27, a u Alicanteu 24, prenosi Daily Mail.

Temperatura mora u Malagi u četvrtak ujutro iznosila je 17.09° C, što je više od prosječne temperature za ovo doba godine od 16,7° C.

Plaže širom zemlje i dalje su pune turista, skijališta istovremeno odgađaju početak sezone, a Katalonija čak želi dopremati vodu brodovima kako bi se izborila s velikom sušom.

“Morat ćemo poduzeti drastične mjere i planiramo proglasiti vanredno stanje u januaru. Izrađuju se planovi za dopremanje između 20.000 i 30.000 hektolitara vode u gradsko područje Barcelone”, rečeno je.

Kako navodi Jutarnji, Katalonska vlada tvrdi kako je, nakon 37 mjeseci s ispodprosječnom količinom oborina, stanje rezervata kritično.

Kako bi izbjegli još veće probleme, ograničit će se značajno korištenje vode u poljoprivredi i turizmu, a katalonska vlada čak razmatra i opciju kažnjavanja turista koji piju previše vode. Nekoliko katalonskih gradskih vijeća već je primilo kazne od Katalonske agencije za vodu zbog prekoračenja potrošnje vode u septembru.

U popularnom skijalištu Navacerrada u blizini Madrida posjetitelji se žale zbog nedostatka snijega.

“Osjećaj je zastrašujuć. Sve ovo trebalo bi biti prekriveno snijegom ili smrznuto, ali kao što vidite, zeleno je i bujno za ovo doba godine”, rekla je Tania, 32-godišnja morska biologinja.

“Ovo je jedna od najtoplijih masa zraka koja je ikad nadletjela Španjolsku u prosincu. Osim neuobičajenih vrućina, sve do kraja veljače predviđaju se rijetke oborine, što upućuje na to da nećemo imati baš dobru sezonu za zimske sportove koji ovise o obilnom snijegu, koji je, nakon što se otopi, ključan izvor vode u proljetnim i ljetnim mjesecima”, rekao je Ruben del Campo, glasnogovornik nacionalne meteorološke agencije AEMET.

“Ovo je daleko nadmašilo španjolski prethodni rekord iz 2010. godine, kad je temperatura od 29,4 Celzijeva stepeni zabilježena u Grenadi, u južnoj regiji Andaluzije. Zbilja neobično”, dodao je njegov kolega iz Malage, Jesus Riesco.

Vrućina je uslijedila nakon višednevnog strujanja toplog zraka širom Pirinejskog poluotoka.

Iako su navikli na vruća ljeta, Španjolci posljednjih godina bilježe sve veći broj intenzivnih toplinskih valova u ostalim godišnjim dobima, što je izazvalo uzbunu kod mnogih naučnika. Prema podacima koje je objavio AEMET, njihova učestalost utrostručila se u posljednjih 10 godina, što je svakako rezultat klimatskih promjena.

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE

BISSTOURS
rentacarZenica