Deen: Naša zemlja još zadugo neće na Euroviziju

Deen: Naša zemlja još zadugo neće na Euroviziju

U Kijevu, glavnom gradu Ukrajine, večeras će se održati velika završnica Eurosonga 2017. Od ukupno 42 delegacije, nastupit će ih 26, među kojima je samo jedna iz zemalja regiona – Hrvatska. Ostale zemlje su otpale u kvalifikacijama, a Bosna i Hercegovina ove godine, zbog teške finansijske krize, nema svoju delegaciju u Ukrajini. To je šesti put da ne učestvujemo na najvećem muzičkom takmičenju Starog kontinenta. Osim toga, nije prvi put ni da Javni servis u BiH ne prenosi ovaj događaj. 

Prvih deset

Ova činjenica prošla je prilično nezapaženo, možda zato što s BHRT-a svakodnevno odjekuju vapaji, a možda i zbog opće nezainteresiranosti za Eurosong, koja iz godine u godinu postaje sve veća. 

Prošlogodišnji predstavnik BiH Fuad Backović Deen, koji je u Štokholm putovao zajedno s Dalal Midhat-Talakić, Jalom i Anom Rucner, budnim okom prati dešavanja u Kijevu. 

– BHRT ni prošle godine nije bio u stanju da osigura prijenos. Bila je u pitanju relativno velika cifra i, zahvaljujući nama, koji smo se takmičili i sve to finansirali, Bosanci i Hercegovci mogli su pratiti prijenos iz Švedske putem svog Javnog servisa. Veoma mi je žao da BiH ponovo nema svog predstavnika i, kako stvari stoje, mislim da ga zadugo neće ni imati. Ne samo to, Eurosong polako izbacuje male zemlje. Očekivao sam i znao da će samo jedna zemlja iz regiona proći u finale – govori Deen.

deen-90

Deen: Nema iznenađenja

Tvrdi i da dobro poznaje dešavanja na Eurosongu te da su visokoplasirani učesnici manje-više već poznati. 

– Borbu za pobjedu vodit će Italija, Bugarska i Portugal. To se zna dva mjeseca ranije, kao što je i prošle godine bilo sve podređeno Rusiji, tu negdje plivala je i Džamala (Jamala) i Australija i na kraju su i podijelile tri prva mjesta. Ne može se desiti čudo neviđeno i ono što nisu kladionice predvidjele dva mjeseca prije – oštar je Deen. 

Visok nivo

Najveći uspjeh na Eurosongu pod zastavom BiH napravio je Hari Mata Hari kada je sa pjesmom “Lejla” u Atini 2006. osvojio 3. mjesto. 

– Eurosong je jedan od najvećih šoua današnjice i na visokom je organizacionom, tehničkom i produkcijskom nivou. Jedino što mi malo taj umjetnički dio djeluje prekičast. Kada na jednom mjestu gledate dvadeset izvođača, koji imaju različite audiovizuelne koncepcije, malo vas prezasiti. Sudim po izdanjima posljednjih godina, koja sam pratio, malo mi je previše svega. Umori me već deseta pjesma – govori Hari Mata Hari te dodaje kako se nada da će BiH smoći snage da ponovi neke velike uspjehe koje je imala, ali za to treba i volje, i zajednice, i novca, ali i pozitivne atmosfere. 

Godine 2009. u Moskvi BiH je predstavljala “Regina”, a njen pjevač Davor Ebner tvrdi da je od nas saznao da se ovo takmičenje održava ove sedmice. 

– Ne da nisam gledao nego nemam pojma ni da se dešava. Kakav Eurosong, vodimo porodični život. Jednostavno, nisam u toku – kaže Ebner.

hari-90

Hari Mata Hari: Gledat ću finale

Redoslijed takmičenja

Nakon dvije polufinalne večeri, kompletiran je spisak večerašnjih finalista, koji će nastupati sljedećim redoslijedom: Izrael, Poljska, Bjelorusija, Austrija, Ermenija, Holandija, Moldavija, Mađarska, Italija, Danska, Portugal, Azerbejdžan, Hrvatska, Australija, Grčka, Španija, Norveška, Velika Britanija, Kipar, Rumunija, Njemačka, Ukrajina, Belgija, Švedska, Bugarska i Francuska. 

O pobjedniku će odlučiti glasovi publike zemalja učesnica i glasovi žirija.

AVAZ

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE