Deficit se mjeri milijardama: Strahovito opao izvoz mesa, brašna, šećera….

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

Bosanskohercegovački agroindustrijski sektor zabilježio je pad izvoza i povećanje uvoza, što je rezultiralo deficitom od 2,4 milijardi KM, najnoviji je podatak Vanjskotrgovinske komore (VTK) BiH.

Smanjenju izvoza je doprinijelo smanjenje u kategoriji mesa mesa i mesnih proizvoda. Ovo smanjenje se najvećim dijelom odnosi na prekid izvoza svježe razhlađenog goveđeg mesa u Tursku, što je rezultiralo smanjenju od skoro 70 posto u odnosu na 2018. godinu.

Također, smanjen je i izvoz živih životinja za čak 56 posto, žitarica i proizvoda mlinske industrije za 55 posto, šećera i proizvoda od šećera za oko 38 posto…

Iako je izvoz mlijeka porastao za 21 posto, iz VTKBiH objašnjavaju da je i dalje nastavljen trend nepovoljne strukture vanjskotrgovinske razmjene. Naime, mlijeka i njegovih proizvoda smo izvezli u vrijednosti od 111,3 miliona KM, top izvozna tržišta su zemlje CEFTA-e, ali i dalje uglavnom izvozimo sterilizirano mlijeko, mlaćenicu, kiselo mlijeko, pavlaka i kefir, koji imaju najnižu tržišnu vrijednost. Istovremeno je porastao i uvoz mlijeka i njegovih proizvoda za 13,54 posto i ukupna uvezena vrijednost iznosi 185,8 miliona KM. 

Rezultati analize vanjskotrgovinske razmjene piva za prošlu godinu i dalje pokazuju pad uvoznih cijena iz susjednih država (Srbija 54,76 KM/hl, Hrvatska 78,17 KM/hl te Crne Gore 78,76 KM/hl), što domaće proizvođače dovodi u nepovoljan položaj.

„Ovakav položaj bi uložila izmjena rokova plaćanja PDVa“, zaključuju iz VTK BiH.

U 2019. godini je izvezeno piva u ukupnoj vrijednosti od 35,2 hiljade KM, a uvezeno 1,5 miliona KM.

Radiosarajevo.ba