Dejan Dragojević otputovao u Meku!

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

Pobjednik Zadruge 5, Dejan Dragojević privukao je ogromnu pažnju kroz rijaliti, ali i nakon njega, zbog poznavanja islama i cjelokupne vjerske terminologije.

O svom vjerskom opredjeljenju još uvijek nije zvanično odgovorio, ali često pokaže koliko je upućen u vjeru muslimana. Tako je i prije nekoliko dana objavio video o najljepšem i najsvetijem mjesecu Ramazanu.

Dejan je svojim pratiocima prvobitno objasnio detalje ovog posta, pri čemu je iznenadio mnoge detaljnim poznavanjem islama i cjelokupne vjerske terminologije.

“Ko posti, želim mu puno snage da isposti post do kraja, što je teško, jer su zabranjeni odnosi, zabranjeno je da se to gleda na internetu, zabranjene su loše misli i ostalo. Ko ne posti… Postite, ljudi!”, pozvao je Dragojević pratioce.

“U mjesecu Ramazana su svi šejtani vezani, tako da sve loše što rade ljudi je do njih, a ne do šejtana”, dodao je on.

Nakon ovog video, svoje pratioce je obavijestio da ide na putovanje. Prvo se snimio u Sarajevu na aerodromu, ali to mu je bila, kako je objasnio, usputna stanica jer je svoje putovanje nastavio. Njegova sljedeća destinacija bila je Istanbul, ali ni tu se nije dugo zadržao.

Njegova konačna destinacija je, ako ćemo suditi po njegovim najnovijim storiijima na Instagramu, na iznenađenje mnogih, Saudiska Arabija i to Meka i Medina.

U Saudijskoj Arabiji su smješteni gradovi Meka i Medina sa najznačajnijim svetim mjestima za muslimane: Velika džamija sa Kabom i Poslanikova džamija. O majci svih gradova kako Meku nazivaju Kur’an i mnogi čuveni povjesničari, i prvom obliku organiziranja vlasti po islamskim principima, Medini, postoje mnoga historijska kazivanja.

Svake godine preko 2 miliona muslimana iz cijelog svijeta putuje u Meku kako bi ispunili svoju svetu dužnost – hadž, koju moraju da obave bar jednom u životu svi odrasli muslimani koji su fizički i finansijski sposobni za to. Iako je putovanje u Meku, koji predstavlja najsvetiji grad za muslimane, obavezno, muslimani rado da posećuju i druge, isto tako svete znamenitosti.

Podsjećanja radi, Dejan je došao u dodir sa islamom tokom braka sa Dalilom Dragojević i to posredstvom njenog oca Huse Mujića, pri čemu se dosta dugo polemisalo da li je on promijenio vjeru ili ne.