c 16
AUTOR: H.D.
DATUM:
KATEGORIJA: BiH / Vijesti
NER FIT

Profesor filozofije i studija holokausta i genocida na Univerzitetu “Southern Connecticut” Dejvid Petigru (David Pettigrew) izrazio je zahvalnost visokom predstavniku Valentinu Incku (Inzku), u ime grupe Bosanaca i Hercegovaca i Amerikanaca porijeklom iz BiH pod nazivom “Radna grupa za BiH”, na historijskoj odluci o donošenju izmjena i dopuna Krivičnog zakona BiH kojima se sankcionira poricanje genocida i veličanje osuđenih ratnih zločinaca.

Eskalacija veličanja ratnih zločinaca

FIXGEHALT

Petigru u pismu upućenom Incku konstatira da je ova odluka visokog predstavnika rezultat na kraju ipak neizbježnog zaključka da je došlo do eskalacije veličanja ratnih zločinaca, osporavanja konačnih i obavezujućih presuda međunarodnih sudova te je tu materiju potrebno urediti zakonskim rješenjima.

– Naša radna grupa za BiH pozdravlja vašu odluku o izmjenama i dopunama Krivičnog zakona BiH kako bi se kaznilo poricanje genocida i drugih ratnih zločina, kao i veličanje osuđenih ratnih zločinaca. Vaša odluka bit će neophodan korak ka restorativnoj pravdi i pomirenju, jer će pružiti konkretnu akciju koja sprečava ponavljanje zločina i zaštitit će preživjele od ponovne traumatizacije izazvane užasnom praksom poricanja i veličanja – navodi profesor Petigru.

Izražava zahvalnost što je, u pogledu donošenja ove odluke, zaštita preživjelih od daljnjih psiholoških trauma bila jedan od prioriteta. Smatra da su izmjene i dopune Krivičnog zakona poboljšane u odnosu na raniji nacrte u pogledu preciziranja primjera veličanja osuđenih ratnih zločinaca koji bi bili zabranjeni.

LIDER

Uspostavljanje građanske komisije

– Prethodno smo sugerirali da će “trebati više od zakona”, i zato smo predložili i uspostavljanje građanske komisije, uključujući predstavnike iz dijaspore, kako bi se olakšala javna rasprava i svijest. Takva komisija podržala bi zakon i dala presudan doprinos transformiranju kulture sjećanja. Ako vi ili vaš nasljednik želite razgovarati o ovoj ideji, spremni smo pomoći na bilo koji način – poručio je Petgru u pismu.