Screenshot 1 100
AUTOR: H.D.
DATUM:
KATEGORIJA: Regija / Vijesti
Kurbani 2021

Dekan Medicinskog fakulteta u Puli Krešimir Pavelić je smijenjen zbog širenja teorija zavjere o koronavirusu i vakcinama.

On odavno širi brojne teorije zavjere, a jedan od posljednjih istupa ovog dekana je protivljenje vakcinaciji protiv koronavirusa, što je svesrdno prigrlila antivakserska zajednica, a to što je Pavelić dekan Medicinskog fakulteta je dodatno išlo u prilog njihovim tezama.

Njegove tvrdnje su da ne postoji dovoljna učinkovitost vakcina, da farmaceutske kompanije skrivaju nuspojave, povezivao je čak i Billa Gatesa, a na okruglom stolu “Koronavirus – vrijeme je za istinu”, koji je organizovala stranka Promijenimo Hrvatsku, Pavelić je iznio i netačne podatke o 10.000 umrlih od vakcine u Evropskoj uniji i 4.000 umrlih u SAD-u.

Takva retorika je posebno opasna u periodu pandemije koja je uveliko stopirala svijet, a iz koje su vakcine jedini izlaz.

Ministar nauke i obrazovanja Hrvatske Radovan Fuchs naveo je da teze koje je iznio Pavelić nisu za javno iznošenje, nego samo za naučnu diskusiju koja ne mora da znači i potvrđuje bilo šta.