Delegacija EU u BiH podržava usvajanje Zakona u duhanskim proizvodima u FBiH

thumbnail image0 750x563 1
Podijelite vijest

Delegacija Europske unije u BiH, ured Svjetske zdravstvene organizacije i Ambasada Švicarske u BiH poslali su zajedničko pismo Predstavničkom dom FBiH, premijeru FBiH Fadilu Novaliću i federalnom ministru zdravstva Vjekoslavu Mandiću u utorak kako bi potvrdili važnost usvajanja Zakona o kontrolu duhana i duhanskih proizvoda po zdravlje stanovnika ovog entiteta, ali i ispunjavanje međunarode obaveze BiH.

Rasprava o Zakonu o kontroli i ograničenoj upotrebi duhana, duhanskih i ostalih proizvoda za pušenje na predstojećoj sjednici Predstavničkog doma FBiH je od iznimne važnosti. Pozdravljamo pozitivne korake koje su poduzeli poslanici Predstavničkog doma na usvajanju ovog važnog zakona. Usvajanje navedenog zakona u prvobitno predloženoj formi je od krucijalne važnosti kako za zdravlje svih stanovnika ovog entiteta, tako i za ispunjenje međunarodnih obaveza koje je BiH preuzela pristupanjem međunarodnim sporazumima te njenim obavezama na putu ka članstvu u EU“, navodi se u pismu.

Navode da je široka upotreba duhana jedan od ključnih faktora za povećanje broja malignih oboljenja u državi, navodeći podatak da samo u FBiH 8.400 ljudi umire od bolesti povezanih sa pušenjem duhana.

Trenutno 43,95 posto odraslih te 24,4 posto djece starosti od 13 do 15 godina su konzumenti duhanskih proizvoda, te je 55 posto djece u navedenoj dobnoj skupini izloženo pasivnom pušenju u zatvorenim, javnim prostorima“, naveli su potpisnici pisma.

U pismu se takođe navodi kako je BiH ratifikovala Okvirnu konvenciju i kontroli duhana koji je sačinila Svjetska zdravstvena organizacija 2009. godine, koja obavezuje članice potpisnice da štite današnje i buduće generacije od razarajućih zdravstvenih, društvenih, prirodnih te ekonomskih posljedica upotrebe duhana. Takođe, kao potencijalna članica EU, BiH ima obavezu da usaglasi svoj zakonski okvir o duhanu sa Europskim direktivama.

Dugogodišnja preporuka EU odnosi se na usvajanje zakona na svim nivoima koji zabranjuju pušenje na javnim mjestima u skladu s pravnom stečevinom EU i ratifikaciju protokola za uklanjanje ilegalne trgovine duhanom i započinjanje provođenja obje mjere. Usvajanje zakona u predloženom obliku vodi BiH korak bliže članstvu u EU ispunjavajući preporuke na putu ka pristupanju“, navodi se u pismu.

Potpisnici zajedničkog pisma su takođe podsjetili na zabrinutost da zakoni protiv pušenja ekonomski štete ugostiteljstvu, ističući da niti jedna studija koja koristi objektivne podatke i rigoroznu metodologiju istraživanja u EU ili širom svijeta nije pronašla općenito negativan utjecaj zakona o o zabrani pušenja po ekonomiju. Nadalje ističu da su efekti na prodaju ili zapošljavanje u ugostiteljskom sektoru jednoliko neutralni ili pozitivni, uz pozitivne dugoročne efekte jer nepušači počinju odlaziti u kafiće i druga mjesta koja su nekada izbjegavali zbog izloženosti duhanskom dimu.

Uvjereni smo da će usvajanje i provođenje Zakona o kontroli i ograničenoj upotrebi duhana, duhanskih proizvoda i ostalih proizvoda za pušenje u Federaciji BiH u izvornom obliku imati pozitivne učinke na mnogim nivoima, kako na zdravlju stanovništva tako i na put BiH ka članstvu u EU. Regionalno iskustvo pokazuje da je moguće i poželjno imati potpuno uređeno područje duhana i da primjena zakona doprinosi dobrobiti građana“, navodi se u pismu u kojem su još jednom pozvali poslanike da usvoje predloženi zakon u izvornom obliku.

Američka ambasada podržava usvajanje zakona

Američka ambasada u BiH je takođe pozvala poslanike u FBiH da usvoje zakon koji će zaštititi i unaprijediti zdravlje građana, dodajući da SAD podržavaju pravo stranih vlada da uspostave i održavaju ispravne politike javnog zdravstva.


Podijelite vijest