Portal 072info

Delegacija FIPA u Kaknju

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

9bbefb8771b3d95dfda1e3f1837470bd_XL

U okviru Aftercare programa sa partnerima za 2014. godinu, predstavnici Agencije FIPA Zeničko-dobojskog kantona i općine Kakanj (Agencija za unapređenje stranih investicija u BiH), su posjetili tri kompanije na području općine Kakanj. U svim kompanijama je istaknuta ogromna i presudna uloga općinskih predstavnika za privlačenje investicije upravo na ovom području.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

U firmi Bioorganika doo Kakanj, koja je investicija preduzeća Agroproteinka iz Hrvatske, a bavi se zbrinjavanjem i toplinskom preradom nusproizvoda životinjskog podrijetla, razgovaralo se sa Ivicom Grlićem, generalnim direktorom. Planovi kompanije su zapošljavanje oko 70 radnika sa područja općine i šire, te ulaganje više od 10 milona eura. Osnovni dio proizvodnog programa će biti životinjski proteini i tehnička mast, a proizvodnja će biti u potpunosti usmjerena na izvoz iz BiH u EU i Daleki istok.

U kompaniji, sa porijeklom investicije iz Njemačke, Peelets H&P doo Kakanj, predstavnici FIPA-er su razgovarali sa Muhamedom Plastom, direktorom i suvlasnikom kompanije koja ima u planu zapošljavanje 20 radnika do kraja godine i proizvodnju peleta za domaćinstvo, s tendencijom kasnijeg proširenja proizvodnih linija (industrijski pelet) i broja zaposlenih.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Dokaz da i privrednici iz BiH uspješno posluju jeste primjer preduzeća Delibašić Poliuretani doo Kakanj koje vode Avdo Delibašić  i Mensur Muftić,  a koji pored posjedovanja i upravljanja firmom u ovom preduzeću realizuju i zajedničku investiciju sa firmom Plama Pur Slovenija u firmi Plama Pur BH doo, putem koje zajedno sa partnerom iz Slovenije ostvaruju odlične poslovne rezultate i razmišljaju o uvođenju novih proizvodnih linija.

Održan je i sastanak sa načelnikom općine Kakanj Nerminom Mandrom koji je upoznao predstavnike FIPA-e sa pogodnostima koje su omogućene investitorima na području općine Kakanj. Naime, u ovoj Općini doneseno je niz odluka koje omogućavaju širok spektar pogodnosti a tiču se oslobađanja od plaćanja naknada za rentu, naknade uređenje gradskog građevinskog zemljišta, komunalne naknade, takse na istaknutu firmu i dr. Pored ovoga Općina Kakanj je organizovala i tim za uklanjanje administrativnih barijera koje investitorima omogućavaju brzo i jednostavno ishodovanje dozvola i drugih akata te administrativnih procedura. Općina refundira troškove osnivanja firmi, snosi dio troškova zakupa za firme, nagrađuje najbolje biznis ideje sa sredstvima za pokretanje biznisa. Otvorenost općinskih službenika i dostupnost poticaja  su urodili plodom i broj investicija na ovom području značajno raste.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME
Podijelite članak
REKLAMA
KRAJ REKLAME
REKLAMA
KRAJ REKLAME