Portal 072info

Delegacije iz 50 država svijeta dolaze u Potočare

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Državne institucije posljednjih dana imaju pune ruke posla, posebno Ministarstvo vanjskih poslova na pripremi i organizaciji dolaska velikog broja međunarodnih zvaničnika koji će ove godine prisustvovati u Memorijalnom centru u Potočarima obilježavanju 20. godišnjice genocida počinjenog nad Bošnjacima Srebrenice. Pozivi su iz Organizacionog odbora otišli na veliki broj adresa, a dolazak su potvrdili brojni ugledni zvaničnici i delegacije država, ali lista nije konačna.  

Dolazak iz regije 

POLITIČKI MARKETING
Rusmir Isak banner

Da Srebrenica nije zaboravljena i da će uz žrtve i njihove porodice biti cijeli svijet, pokazuje potvrđen dolazak međunarodnih zvaničnika iz više od 50 država, što se može vidjeti iz zvaničnog spiska potvrđenih dolazaka, zaključno s jučerašnjim datumom koji je “Avaz” dobio na uvid. 

Svoj dolazak su, kada govorimo o regiji, potvrdili predsjednik Slovenije Borut Pahor, predsjednica Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović i predsjednik Crne Gore Filip Vujanović, kao i bivši predsjednik Stjepan Mesić. 

POLITIČKI MARKETING
A19C0ACA 5A41 413B 9B35 318122A57EA5

Među brojnima koji će 11. jula ove godine doći da odaju počast srebreničkim žrtvama i prisustvuju dženazi 135 nastradalih, a čije su kosti pronašli i identificirali njihovi najmiliji, jeste i premijer Turske Ahmet Davutolu, kao i premijer Albanije Edi Rama. 

U memorijalni centar 11. jula doći će i britanska princeza En (Ann), njen suprug Timoti Lorens (Timothhy Lawrence) i baronesa Sajida Varsi (Sayeeda Warsi). Među visokim zvanicama tu su i jordanska kraljica Nur, dokazana humanitarka koja je mnogo pomogla i u izgradnji Memorijalnog centra Potočari.  

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME
POLITIČKI MARKETING
26AD2F42 BF2A 4C5A 8220 19E3E77138F4

Dolazak su potvrdili i predsjedavajući Zastupničkog doma Parlamenta Češke Jan Hamček, predsjedavajući ICMP-a Tomas Miler (Tomas Miller), kao i Karlhajnc Kopf (Karlheinz Kopf), drugi predsjednik Nacionalnog vijeća Austrije i Laura Boldrini, predsjedavajuća zastupničkog doma parlamenta Italije. U Srebrenicu dolazi i Vesna Pusić, ministrica vanjskih poslova Hrvatske, a na spisku se nalaze i ministri vanjskih poslova Kosova Hašim Tači (Hashim Thaci) i Bugarske Danijel Mitov (Daniel Mitov). 

Aselborn i Fajon  

Obilježavanju će prisustvovati i ministar vanjski poslova Slovačke Miroslav Lajčak te ministri vanjskih poslova Belgije Didije Rejnders (Didier Reynders), Mađarske Peter Sirto (Szijjarto), Norveške Borge Brende, kao i zamjenik ministra vanjskih poslova Japana Kentaro Sonoura. 

Počast nevino ubijenim žrtvama odat će i Žan Aselborn (Jean Asselborn), ministar vanjskih poslova Luksemburga, te ministri vanjskih poslova Švedske Margot Volstrom (Wallstrom) i Holandije Bert Koenders. Potvrđen je dolazak visoke predstavnice Evropske unije za vanjsku politiku i sigurnost Federike Mogerini (Federica Mogherini), a dolaze i Jelko Kacin, Tanja Fajon i Alojz Peterle, evropski parlamentarci. Na komemoraciji žrtvama bit će i šef Misije OSCE-a u BiH, ambasador Džonatan Mur (Jonathan Moor). 

Čeka se potvrda  

Zvanični sastav delegacije Sjedinjenih Američkih Država još nije saopćen. Ambasadorica Samanta Pauer (Samantha Power) je ranije za naš list rekla da će to biti respektabilna delegacija koja će odražavati predanost predsjednika SAD Baraka Obame (Barack) žrtvama Srebrenice. 

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Prema navodima iz Organizacionog odbora, skupu bi trebao prisustvovati i bivši predsjednik Sjedinjenih Američkih Država (SAD) Bil Klinton (Bill Clinton), koji je u septembru 2003. otvorio Memorijalni centar u Potočarima. Spominjao se i dolazak potpredsjednika SAD Džoa Bajdena (Joe Biden) i državnog sekretara Džona Kerija, no još bez zvanične potvrde. 

Meron i Bramerc 

Da će u Potočare doći čelnici sa svih strana svijeta, potvrđuje dolazak i predsjednika Haškog suda Teodora Merona (Theodora Merona), kao i tužioca i podsekretara UN-a Serža Bramerca (Serge Brammertz). U ime Vatikana u Potočarima će biti i apostolski nuncij Luiđi Pecuto (Luigi Pezzuto), kao i nadbiskup vrhbosanski, kardinal Vinko Puljić. 

avaz

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME
Podijelite članak
POLITIČKI MARKETING
072 Kenan Aida
REKLAMA
KRAJ REKLAME
REKLAMA
KRAJ REKLAME

5C469C74 8C17 4B98 BDF1 9CFAAF69C4F6