Delfa Dejanović: Na naplatu je došlo Sarajevo kao evropski Dubai i puni klubovi u Mostaru

Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
MARKETING
Dozvoljeno preuzimanje dijela teksta uz obavezno navođenje i linkanje izvora odnosno da se kompletan tekst može pročitati na portalu “072info”.

Više od pet sati traje rasprava zastupnika u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH, a povodom pogoršanja epidemiološke situacije.

Zastupnica Delfa Dejanović (HDZ) poručila je da je zbunjuje izostanak faktora nadzora.

– Kakva je situacija po pitanju nadzora donesenih mjera u FBiH. To je danas izostalo i nismo to čuli. Sarajevo kao evropski Dubai i Mostar u kojem su bili puni klubovi došao je na naplatu. Možemo pooštriti mjere, ali ako mi to ne budemo primjenjivali to nam ništa ne znači. Bojim se da se trebamo bazirati na kontroli mjera koje smo donijeli – poručila je Dejanović.
Ozbiljan pristup

Zastupnik Mario Mikulić (HDZ) kazao je da rasprava traje već 5 sati.

– Čak pet sati slušamo prebacivanje odgovornosti, a građani očekuju ozbiljniji pristup. U decembru 2020. godine smo se hvalili rezultatima, a danas izražavamo jednaku zabrinutost. Trebamo preuzeti odgovornost za sve što se događa, gospodarstvo mora funkcionirati. U HNK je donesena mjera da se ograničava rad ugostiteljiskih objekata do 21 sat, na taj način je pokazana odgovornost – istakao je Mikulić.

Zastupnik Suad Kaknjo (SDA) kazao je da je stanje vrlo teško.
Neproduktivna rasprava

– Mislim da mnogo mojih kolega bilo je neproduktivno u nekim segmentima i panično. Ima jako dobrih prijedloga i diskusija. U teškoj situaciji naši građani stiču dojam da je gore nego što jeste. Povjerenje u zakonodavnu vlast je poljuljano. Moramo ostati racionalni i pribrani. Zahvala pripada zdravstvenim radnicima na svim nivoima. Ovom prilikom se zahvaljujem hiljada ljudi koji rade u proizvodnji i stvaraju novu vrijednost. Svima njima bi lakše pao rizik da obole nego da ih pošaljete kući i da ne rade. Zdravstveni sistem se finansira iz direktnih poreza, dakle oni hrane zdravstvo – naglasio je Kaknjo.

Dodao je da je Vlada FBiH položila 2020. godinu.

– Isto to ima priliku da uradi u 2021. godini. Sa zatvaranjem granica nećemo pomoći, moramo biti racionalni. Moj unuk je od tri mjeseca prebolovao je COVID. Svi smo u tome. Ne možemo mi biti žrtve pojedinih kantona, a ne želim odgovornost prebaciti na građane. u U USK nemamo tu incidencu i protiv sam „lockdowna“ i uvođenja vanredne situacije. Podržavam Vladu FBiH u nabavci vakcina – zaključio je Kaknjo.

GODISNJICA
MARKETING