Delić: Neodlazak na EXPO 2020 još jedna propuštena prilika za BiH

4 3
Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
MARKETING
Dozvoljeno preuzimanje dijela teksta uz obavezno navođenje i linkanje izvora odnosno da se kompletan tekst može pročitati na portalu “072info”.

Ministar privrede Kantona Sarajevo Adnan Delić izrazio je razočarenje činjenicom da je BiH propustila priliku da se prijavi za učešće na prestižnom sajmu poduzetništva EXPO 2020, navodeći da je Vijeće ministara BiH čak četiri puta odbilo dati odobrenje za odlazak privrednika na taj sajam te da je sasvim očekivani bijes i nezadovoljstvo bh. privrednika, posebno kad se uzme u obzir da je čitav paket vrijedan 1,5 miliona KM bio obezbijeđen od domaćina ovog sajma i to potpuno besplatno za naše privrednike.

– To šta sve paket sadržava strašno je čitati sada kad znamo da to nećemo dobiti. Posebno mi teško pada ova informacija jer svakodnevno slušam o probemima s kojima se susreću naši privrednici i koliko njima znače ovakva predstavljanja na međunarodnim sajmovima na koja potroše desetine hiljada maraka za nekoliko dana izlaganja svojih proizvoda – naveo je Delić u svom reagiranju.

ČITAJ JOŠ:  Javio se novi potencijalni kupac Vitezita

Jaka i razvijena Bosna i Hercegovina nije im u interesu

Podsjeća da jedno iznajmljivanje 30-ak kvadrata sajamskog prostora košta nekoliko desetina eura, transport unutar sajamskih hala po hiljadu eura i više, troškovi odlaska i boravka po nekoliko hiljada, dakle sve to naši privrednici plate sebi da bi izaši ili poboljšali svo rejting na međunarodnom tržištu, a samim tim i rejting naše države.

– S druge strane, sve to i još mnogo više od toga dobijemo besplatno i zbog odluka onih kojima očigledno jaka i razvijena Bosna i Hercegovina nije u interesu, mi prosto propustimo. Bojim se da ćemo, ako ovako nastavimo, uskoro izgubiti sve ozbiljne partnere na međunarodnom tržištu – upozorio je Delić.

ČITAJ JOŠ:  Nedjelja i ponedjeljak – najtopliji dani na Balkanu

Propuštena prilika

Napominje da je i prije nekoliko mjeseci propuštena prilika da se oporavi naš turistički sektor jer Vijeće ministara BiH nije usvojilo odluku kojom će se olakašati vizni režim za turiste iz Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije, Irske i Saudijske Arabije.

-I kad smo pomislili da nas Vijeće ministara ne može više iznenaditi nebrigom za našu privredu i poduzetnike, a samim tim i kompletnu državu Bosnu i Hercegovinu, ispostavi se da smo pogriješili – kaže ministar Delić.

Dodaje kako BiH ima stručne, inovativne, moderne, reprezentativne pojedince i kompanije koji su sposobni da svojim znanjem, iskustvom i radom doprinesu razvoju privrede i države.

ČITAJ JOŠ:  Živimo duže 20 godina u odnosu na naše pretke

– Pandemija Covid-19 donijela je sa sobom nove izazove kojima se još ne nazire kraj, s obzirom da prema prognozama određenih stručnjaka ulazimo u četvrti val. Nismo sigurni kako će se to odraziti na našu cjelokupnu privredu i zato bi bilo za očekivati da ćemo svaku priliku koja nam se nudi iskoristiti, ne samo zbog naših privrednika, nego i svih građana naše zemlje, jer jaka privreda generira bolji životni standard i bolje sutra za sve nas – poručuje Delić, saopćeno je iz Službe za protokol i press KS.

GODISNJICA
MARKETING