Delta ili Delta plus varijanta? Koja je opasnija i zašto?

izrael bolnica koronavirus 209773 750x422 1
Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
MARKETING
Dozvoljeno preuzimanje dijela teksta uz obavezno navođenje i linkanje izvora odnosno da se kompletan tekst može pročitati na portalu “072info”.

Delta varijanta pojavila se u Indiji tijekom drugog vala, a onda se kao dominantna mutacija proširila i po ostatku svijeta. Broj slučajeva u Indiji je pao, ali sada im prijeti jedna još opasnija mutacija, delta plus, koja se pojavila u nekim dijelovima zemlje.

Obje varijante okarakterizirane su kao zabrinjavajuće i šire se u mnogim zemljama. Delta plus varijanta otkrivena je u državi Maharashtri u Indiji, ona sadrži mutacije druge dvije varijante, Bete, koja je otkrivena u Južnoj africi i Delte, koja je otkrivena u Indiji. Delta plus sadrži dvije značajne mutacije, L452R i P871R.

ČITAJ JOŠ:  Sibirci na -41 skupljaju led kako bi osigurali vodu za piće

Delta varijanta širi se jako brzo i odgovorna je za ogroman broj smrtnih slučajeva u Indiji. Za Delta plus varijantu, pak, kažu kako se širi još 60% brže. Ipak, stručnjaci kažu, broj slučajeva zaraze Delta plus sojem, trenutno ne raste rapidno kako se predviđalo da bi mogli.

Simptomi obje varijante

Delta soj uzrokuje teže simptome od originalnog virusa. Puno više pogađa pluća, uzrokuje respiratorne i gastrointestinalne probleme, čak i kod blagih ili umjerenih slučajeva.

ČITAJ JOŠ:  Vozio električni automobil od Minhena do Zagreba, nije bio srećan

Za Delta plus varijantu sumnja se da bi mogla biti još opasnija, naime, kako sadrži mutacije Beta i Delta varijanti, stručnjaci strahuju da bi se takav virus mogao hvatati za receptore u plućima i potpuno zaobići imunološki sustav, piše The Times of India.

Iako su mnogi simptomi slični delta varijanti, istaknuti su neki koji su bi mogli biti razlog za zabrinutost:

– problemi s plućima

– kratkoća daha i problemi s disanjem

– dugotrajna povišena temperatura i kašalj

ČITAJ JOŠ:  Sin Dragane Mirković pokazao porodični dvorac i luksuzni vozni park

– probavni problemi

– osipi i alergije

– suhe ili suzne oči

– gubitak apetita i mučnina

GODISNJICA
MARKETING