Delta soj će tražiti nevakcinisane: Ovo su simptomi novog opasnog soja korona virusa… Jeste virulentniji, da li i smrtonosniji?

5fabd4fa cfd4 45b1 8d08 69af0a0a0a78 korona virus preview
Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE
MARKETING

Opasni delta soj zvanično je potvrđen u Bosni i Hercegovini. Kako je rekao Rijad Konjhodžić iz Centra za genetsku dijagnostiku ALEA iz Sarajeva, analizirani su uzorci turista iz Šapnije koji su došli u Međugorje.


Pet turista je pozitivno na koronavirus, a kod dvoje je potvrđen delta soj, dok su tri uzorka sumnjiva.


Prema onome što je do sada poznato, oboljeli od delta soja žale se na glavobolju, temperaturu, curenje iz nosa i upalu grla, ne gube čula mirisa i okusa, a ovaj soj od alfe je opasniji jer se brže širi, piše Avaz.


Smatra se da je virulentniji, a nije dokazano da je smrtonosniji.


Prema aktualnim istraživanjima delta varijanta, službeno vođena kao B.1.617.2, najzarazanija je trenutna varijanta koronavirusa – prema podacima iz Velike Britanije, radi se o 40 do 60 posto većoj zaraznosti od alfa soja.


“Dominantna” na Starom kontinentu


Delta varijanta koronavirusa, posebno zarazna, mogla bi predstavljati 90 posto novih slučajeva u Evropskoj uniji do kraja avgusta, ocijenio je prošle sedmice Evropski centar za prevenciju i kontrolu bolesti.


Svjetska zdravstvena organizacija za Evropu očekuje da ta varijanta postane “dominantna” na Starom kontinentu do avgusta.


Virusolog iz Kraljeva: Delta soj će tražiti nevakcinisane


Virusolog i mikrobiolog Veterinarskog instituta u Kraljevu Milanko Šekler izjavio je da je najvažnija činjenica da vakcina štiti od korone, navodeći i da će novi, delta soj “tražiti nevakcinisane i to ne mora svjećom jer ih ima dosta”.


– Manja količina tog virusa je dovoljna za inficiranje. Znači dovoljno je da ga se udahne manje ili da se kraće sjedi kraj zaraženog – rekao je Šekler za TV Prva, dodajući da u slučaju da se vakcinisani razbole, to ima blaži oblik.


Prema njegovim riječima, iskustva iz drugih zemalja govore da će se njima zaražavati u 98 posto slučajeva nevakcinisani. Kako je dodao virusolog, ne zna gdje će da se sakriju od virusa.


Govoreći o potrebi vakcinisanja, on je rekao da naglasak sada treba da bude na uzrastu od 18 do 40 godina.