AUTOR: H.D.
DATUM:
KATEGORIJA: BiH / Izdvojeno / Vijesti
Kurbani 2021

Dok stižu potvrde prvih slučajeva delta soja koronavirusa, najave novih donacija i vijesti da bi FBiH konačno mogla kupiti vakcine, sve neodoljivo podsjeća na prošlu godinu, kada smo očekivali tešku jesen, a ipak je nespremno dočekali.

Ne računajući manji procent vakcinisanih do sada poklonjenim dozama ili u Srbiji, ništa se bitno nije promijenilo. Osim što se delta, ili indijski soj mnogo brže širi, pa s više inficiranih vodi ka većem broju hospitaliziranih i preminulih.

Miris i okus

– Delta soj se prenosi skoro 60 posto brže od drugih i u Indiji je uradio šta je uradio. Virus je opasan, pogoršava kliničke slike, a razlika u odnosu na ranije je što ne izaziva gubitak čula mirisa i okusa. To vam je tako, dok god se ne iskorijeni, a čini se da neće nikad, virus će mutirati u sve opasnije oblike. Jedina naša sreća je što vakcine koje su priznate u Evropi – “Pfizer”, “AstraZeneca”, “Johnson&Johnson” i “Moderna” – dobro djeluju. Za prve dvije mogu i lično potvrditi, a vjerujem i da je “Sputnjik V” efikasan – kazao je za “Avaz” prof. dr. Jasenko Karamehić, ugledni imunolog.

Direktorica američkog Centra za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC), dr. Rošel Valenski (Rochelle Walensky) saopćila je prije nekoliko dana da 99,5 posto preminulih od COVID-19 u proteklih šest mjeseci nije bilo vakcinisano.

– Pratim ono što nadležni rade. Svi očekujemo četvrti val s delta virusom ili nekim novim, ali ponovo se svako za sebe sprema, od ministara i kriznih štabova, do bolnica i domova zdravlja. Ponovo nema zajedničkog, koordiniranog rada svih sudionika u lancu borbe protiv pandemije. Kao da nismo ništa naučili. Opet nema nikoga od eksperata koji bi vodili ovaj proces. Opet nam stižu „novih 3,2 miliona vakcina”, a ni one donirane još nismo sakupili i potrošili. Kao što vidite, ništa se nije promijenilo, kao da je pandemija bila na Marsu – rekao nam je dr. Bakir Nakaš, infektolog.

Najavljene donacije

On ne smatra da smo naučili lekciju i kada je o nabavci lijekova riječ.

– Da li ćemo opet “cleksan” tražiti po privatnim apotekama, kisik od zavarivača ili su se ministri pobrinuli da se rezerve popune? O “remdesiviru” i drugim lijekovima da ne govorim. Privatne apoteke, sigurno, sve imaju, pa će rodbina pacijenata lijekove opet nabavljati preko veze, uz paprene cijene – istakao je Nakaš.

Direktor Doma zdravlja “Isak Samokovlija” u Goraždu, dr. Edin Čengić kaže da je evidentno da je trebalo davno raditi na nabavci većih količina vakcina.

-Država je to mogla i morala bolje uraditi. To bi nas učinilo spremnijima da se izborimo sa svakim narednim valom bilo kojeg soja. Imamo još vremena da se vakcinišemo ako stignu veće količine, a najavljene su američka i mađarska donacija. Mi to radimo po ambulantama i spremni smo da to obavimo u kratkom roku – istakao je dr. Čengić. 

Infekcija kod djece

Prema riječima pedijatrice, dr. Gordane Vuković, podaci iz Velike Britanije i Izraela pokazuju da delta soj virusa izaziva infekciju i kod djece uzrasta od 5 do 9 godina, pa i mlađe. Težih slučajeva nije bilo, a simptomi koji se javljaju su groznica, kašalj, mučnina i povraćanje te proliv.

– Kod nas za sada nije bilo oboljele djece iako svim sumnjivim na COVID-19 radimo brze antigenske testove. Trenutno imamo dosta viroza, potvrđenih laboratorijskih nalazima – kazala nam je dr. Vuković.