Screenshot 3 70
AUTOR: H.D.
DATUM:
KATEGORIJA: Svijet / Vijesti
NER FIT

Pojedina preduzeća u Sjedinjenim Američkim Državama u posljednjih nekoliko sedmica istakla su kako kupci zatvaraju svoje torbe, te kako je povjerenje potrošača palo, a maloprodaja potonula.

FIXGEHALT

Inflacija je dostigla svoje vrhunce, a najšira mjera ekonomske aktivnosti pokazala je značajnu snagu u proljeće.

Prema pisanju CNN-a, američka ekonomija daje mnogo mješovitih signala. Dok delta varijanta virusa opterećuje ekonomske podatke i raspoloženje potrošača, oporavak se i dalje nastavlja, a mnoga preduzeća ostaju optimistična u pogledu budućnosti.

Prerano je reći da li delta varijanta usporava tempo ekonomskog oporavka dovoljno za zabrinutost. U međuvremenu, kompanije pokušavaju procijeniti kako bi njihovi kupci u budućnosti mogli reagirati na vanjske faktore.

LIDER

U svakom slučaju, zaključak je da pandemija još nije gotova. To znači da se ekonomski uslovi nastavljaju razvijati, održavajući preduzeća, potrošače i oporavak u zastoju.

Nedavni ekonomski podaci daju lošu sliku. Rani podaci o osjećajima potrošača za august pokazali su pad ispod nivoa prije pandemije, koji je pao na najnižu ocjenu od decembra 2011. Ljudi procjenjuju da će delta varijanta naštetiti oporavku, kao i svakodnevnom životu. Maloprodaja je u julu pala više nego što se očekivalo, uključujući i isključujući prodaju automobila.

U ponedjeljak su podaci IHS Markita pokazali da je rast američkog privatnog sektora naglo usporio u augustu, jer su se nastavila ograničenja u lancu opskrbe. Složeni indeks menadžera nabavki, koji mjeri poslovne aktivnosti u sektoru usluga i proizvodnji, pao je na najniži nivo u osam mjeseci.

No, evo dobrih vijesti – ekonomisti su uvjereni da veći broj slučajeva neće dovesti do zastoja kao prošle godine, posebno sada kada su vakcine široko dostupne.

Indeks povratka u normalu koji su stvorili CNN Business i Moody’s Analytics posljednjih sedmica održava se na stabilnih 92 posto, ali su ekonomije nekih država sada bolje nego prije pandemije. I inflacija se konačno počinje pojavljivati. Više cijene su bile znak oporavka, ali u julu je inflacija potrošačkih cijena počela umjereno.

Rast radnih mjesta je u velikom rastu, s više od 900.000 radnih mjesta dodanih u junu i julu. Prema Refinitivu, za august ekonomisti predviđaju dodavanje još 725.000 radnih mjesta. Augustovski izvještaj o radnim mjestima izlazi krajem sljedeće sedmice.

S obzirom na to da kompanije žele zaposliti i iskoristiti prednosti ponovno otvorene ekonomije, a mnogi radnici još uvijek oklijevaju da se izlažu riziku, nesklad između potražnje i ponude radne snage vjerovatno će se nastaviti.

“Međutim, svako ponovno pojavljivanje virusa rezultiralo je sve manjom ekonomskom štetom”, rekao je Jack Janasiewicz, portfeljski strateg u Natixis Investment Managers, ne samo zbog toga što su državne i lokalne vlade oklijevale u ponovnom zaključavanju svojih ekonomija, umjesto da potenciraju vakcinisanje i nošenje maski u zatvorenom prostoru.

Proći će još dva mjeseca dok se ne dobiju neke veće slike sa brojevima bruto domaćeg proizvoda u trećem tromjesečju. Do tada, još uvijek se ne zna koliki će trag delta ostaviti na oporavku od pandemije.