Portal 072info

Deminerske ekipe pronašle i neutralisale dvije ”najgore mine na svijetu – ubice”

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Ono što minu PROM 1 svrstava kao ”najgoru na svijetu – ubicu” karakteriše je što može u blatu ili vodi provesti i 100 godina, a da i nakon tog perioda bude potpuno aktivna, jer je hermetički zatvorena. Prilikom aktiviranja mina PROM 1, koja inače ima duplo punjenje, iskače na visinu od 70 centimetara te prilikom eksplozije ubija sve na prostoru od 50 metara.

Deminerski timovi Oružanih snaga Bosne i Hercegovine i Civilne zaštite Brčko distrikta danas su u rejonu Vučilovca pronašli i uništili dvije protivpješadiske odskočne rasprskavajuće mine PROM 1 koje se klasificiraju kao “najgore mine na svijetu – ubice”, potvrđeno je za Anadolu Agency (AA) u Centru za deminiranje u BiH u Brčkom.
Time je broj mina PROM 1 koje su pronađene na tom lokalitetu povećan na tri, s obzirom da je jučer prvog dana početka deminiranja u rejonu Vučilovca deminerska ekipa otkrila i uništila jednu protivpješadisku odskočnu rasprskavajuću minu.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

S obzirom da su u dva dana pronađene čak tri mine PROM 1 strahuje se da je lokalitet Vučilovca krajnje opasna zona – minsko polje.

“To je mina od koje je poginulo puno ljudi i deminera. Upravo iz tog razloga, straha od mina takve vrste, koje su najgore na svijetu Vlada Brčko distrikt je dala prioritet u deminiranju tog lokaliteta”, naveo je za AA Esad Aletić, šef Ureda BH MAC-a u Brčkom.

Ono što minu PROM 1 svrstava kao “najgoru na svijetu – ubicu” karakteriše je što može u blatu ili vodi provesti i 100 godina, a da i nakon tog perioda bude potpuno aktivna, jer je hermetički zatvorena.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Prilikom aktiviranja mina PROM 1, koja inače ima duplo punjenje, iskače na visinu od 70 centimetara te prilikom eksplozije ubija sve na prostoru od 50 metara.

Anadolija

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME
Podijelite članak
REKLAMA
KRAJ REKLAME
REKLAMA
KRAJ REKLAME