Deminerski psi Norveške narodne pomoći u BiH pronašli 4.000 mina

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

Deminerski psi obučeni u vogošćanskom naselju Blagovac, na prostoru koji koristi humanitarna organizacija Norveška narodna pomoć (NPA), u proteklih 12 godina širom Bosne i Hercegovine pretražili su više od 100 miliona kvadratnih metara prostora za koji se sumnjalo da je miniran.

 

Veliki broj pasa radio je na brojnim projektima i detektovali su više od 4.000 mina i više od 300.000 drugih ostataka rata i različitih eksplozivnih fragmenata.

Vršilac dužnosti rukovodioca Globalnog centra za obuku pasa za otkrivanje mina NPA Gordana Medunjanin Feni je kazala da ta organizacija trenutno ima više od 40 pasa s kojima rade i koje obučavaju, a da 13 njih aktivno učestvuju u operacijama deminiranja na projektima u BiH.

Od 2004. godine, od kada traje obuka deminerskih pasa i u Vogošći, oko 500 pasa je proslijeđeno na različite projekte. U proteklih pet godina ostvarena je saradnja i s Oružanim snagama BiH te je Deminerskom bataljonu proslijeđeno 17 pasa, na osnovu Memoranduma o razumijevanju između Ministarstva odbrane i NPA, na jačanju kapaciteta deminerskog bataljona.

Govoreći o obuci i pasminama koje koriste za obuku, Medunjanin je istakla da su određene rase pogodnije za obuku i koriste se za rad na detekciji.

– Među njima je svakako belgijski ovčar, veoma inteligentan, energičan, poslušan, pas koji lako i brzo uči. Ovu pasminu karakteriše natprosječna energija i ekstremno visok nagon za plijenom koji može zadovoljiti kroz fizičke i mentalne aktivnosti – istakla je Medunjanin.

Metodologija obuke Globalnog centra za obuku pasa za otkrivanje mina NPA temelji se na jačanju lovnog i tragačkog instinkta da bi se osigurao uspjeh u otkrivanju određenih supstanci.

Specifičnost tog centra, navodi Medunjanin, je da pored obuke kroz interni program uzgoja proizvode pse pažljivim odabirom uzgojnih linija čime osiguravaju kvalitetno potomstvo.

– Samim tim obuka pasa počinje veoma rano, već sa štencima – dodala je.

Trening je fokusiran na socijalizaciji, navikavanju na druge predmete i situacije te vježbe za razvoj i stimulaciju plijenskog nagona. Kad je uspostavljen visok nivo želje za plijenom, igračkom, počinje se s igrom traženja.

Ono što psi traže je njihova omiljena igračka. Njihova obuka se zasniva na asocijaciji između igračke i mirisa na koji se obučavaju.

Obično obuka počinje kroz igru sa štencima, gdje je dozvoljena igra s igračkama, nagrađivanje jednostavnih vještina kao što su jurnjava, griženje, donošenje.

U kasnijim fazama dolaze kompleksnije vježbe gdje pas pokazuje više specifičnih vještina, traženje igračke i nakon pronalaženja dozvoljeno im je igranje s igračkama. U naprednijim fazama obuke dolazi do razdvajanja mirisa i igračke, pas traži specifičan miris, a nagrađuje se igračkom.

Kada se pravilno integrišu s ostalim tehnologijama za otkrivanje mina psi postaju izuzetno vrijedan alat u deminerskim operacijama. Deminerski psi su se pokazali kao ključna komponenta prije svega zbog nevjerovatnog čula mirisa, što im omogućava da nanjuše eksplozivne mirise iz mina i drugih eksplozivnih sredstava.

Za razliku od detektora metala, koji se koriste u deminiranju, Medunjanin navodi da je pas u stanju da locira i metal i plastiku mine.

– Deminerski pas je dio tima zajedno s vodičem i ovakav tim može pretražiti veću površinu za kraće vremena za razliku od deminera s detektorom pri tome ne kompromitujući preciznost i tačnost rada – kazala je Medunjanin.

Deminerski psi su motivisani da rade zbog njihove jake veze sa svojim ljudskim partnerima i nagrade koju dobijaju za pronalaženje mina. To njihov rad čini zabavnim i motiviše ih da nastave raditi.

Kada pas otkrije minu, ostaje mirno sjediti i na taj način ukazuje na mjesto pronalaska te omogućava vodiču da obilježi to mjesto, nakon čega se sredstvo uklanja ili uništava.

Norveška narodna pomoć je, pojašnjava Medunjanin, humanitarna organizacija Norveškog sindikalnog pokreta. U svom radu NPA je vođena vrijednostima nacionalne i međunarodne solidarnosti, ljudskog dostojanstva, slobode i jednakosti.

Trenutno u više od 35 zemalja svijeta provodi aktivnosti humanitarnog razoružanja, pružanja postkonfliktne pomoći kroz rekonstrukcije, humanitarne pomoći za vrijeme trajanja ratnih sukoba, promovisanje principa demokratizacije, ljudskih prava i sloboda.

NPA ima dugogodišnju tradiciju u BiH, gdje je započela deminerske aktivnosti u 1996. godini, što je značajno doprinijelo kapacitetu protuminskog djelovanja u zemlji.

Osnivanje Globalnog centra za obuku pasa za otkrivanje mina (NPA GTC/ MDD) 2004. godine godine kao centralne MDD akademije bio je rezultat želje NPA da se uspostavi jedinstveni standard korištenja pasa za otkrivanje mina u okviru organizacije i snabdijevanje svih NPA programa psima.