Deminiranje u BiH bit će završeno do 2019. godine

mine-warning

Deminerskom bataljonu Oružanih snaga BiH (OSBiH) predati su 54 zaštitna prsluka, 300 vizira, 3.000 komada baterija za detektore i sedam certificiranih pasa za otkrivanje mina.

Ova sredstva za deminiranje predstavljaju dodatnu podršku Ministarstva vanjskih poslova Kraljevine Norveške u okviru Plana za jačanje kapaciteta Norveške narodne pomoći Deminerskom bataljonu OSBiH.

Dodatna zaštitna oprema i sredstva koja su neophodna za nesmetan rad Deminerskog bataljona OSBiH omogućit će puni angažman deminerskih timova, te povećanje njihove produktivnosti. 

Rukovodilac Norveške narodne pomoći u BiH Darvin Lisica istaknuo je da ove godine Norveška narodna pomoć obilježava 20 godina rada u Bosni i Hercegovini. 

"U proteklih 20 godina naša pomoć BiH bila je usmjerena na izgradnju i pomoć izbjegličkim naseljima za vrijeme i poslije rata. Humanitarnim deminiranjem bavimo se od 1996. godine da bismo stanovništvu vratili zemljište na korištenje. Tako pomažemo održivi povratak izbjeglih i raseljenih. 
Norveška narodna pomoć poslije završetka rata u BiH obnovila je i izgradila 3.022 različita objekta u cijeloj BiH. Tako je osiguran smještaj za 6.300 obitelji, a sve je finansirala vlada Kraljevine Norveške",izjavio je Lisica. 

U Programu deminiranja u BiH od 1996. godine stanovnicima je vraćeno na upotrebu 199 kvadratnih kilometara zemljišta koje je bilo zagađeno minskim poljima. Od ovog broja Norveška narodna pomoć je deminirala 18,2 kvadratna kilometra u 72 ugrožena naselja. 

Ceremoniji primopredaje deminerske opreme u Vogošći kod Sarajeva prisustvovala je i ambasadorica Kraljevine Norveške u BiH Vibeke Lilloe. 

Abasadorica je istaknula da je Norveška narodna pomoć zemljama zapadnog Balkana dala za deminiranje više od 100 miliona KM, a najviše od ovih sredstava donirano je u akcijama protiv mina u BiH. 

"Veliki broj poljoprivrednika u BiH i dalje ne mogu sigurno prići svojoj zemlji. Nekoj djeci put do škole veoma je opasan. Nažalost, ponekad potreba nadjača strah i ljudi uđu u opasne zone i prečesto se događaju nesreće zbog eksplozija mina. Koliko je još opasna situacija u BiH zbog zaostalih eksplozivno- minskih sredstava govori i nedavna tragedija u Hadžićima kada je poginuo jedan dječak, a četvorica dječaka ranjena", istaknula je Lilloe. 

Zato je od velike važnosti da se nastavi uklanjanje mina, a to mora nastaviti Deminerski bataljon OSBiH i kada Norveška narodna pomoć postepeno smanji aktivnost, dodala je Lilloe. 

Od 2010. godine u skladu s planom za izgradnju kapaciteta Norveška narodna pomoć uz podršku norveškog Ministarstva vanjskih poslova dala je Deminerskom bataljonu OSBiH 60 metal-detektora i sedam pasa za otkrivanje mina. Svaki pas koji prođe potrebnu obuku i dobije certifikat za otkrivanje mina košta oko 27.000 dolara. 

Ministar odbrane BiH Zekerijah Osmić, kazao je da najveću pomoć jačanju kapaciteta Deminerskog bataljona pruža Kraljevina Norveška. 

"Oružane snage BiH želi da osposobi deminerski bataljon da bez pomoći drugih očisti Bosnu i Hercegovinu od mina do 2019. godine. U tome će nam pomoći i ova donacija Norveške. Prema dosadašnjim rezultatima doprinos OSBiH u ukupnom procesu deminiranja iznosi 20 posto", kazao je Osmić. 

Norvešku narodnu pomoć osnovao je 1939. godine radnički pokret Kraljevine Norveške i prvu pomoć su pružili borcima španskog građanskog rata. U svijetu djeluju u više od 30 zemalja kao humanitarna organizacija.

federalna.ba

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE

BISSTOURS
rentacarZenica