Portal 072info

Demobilisani borac Nenad nakon 30 godina više neće brinuti hoće li se kuća urušiti na njega

tesanj nenad kuca2 1 696x464 1
TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Demobilisani borac Nenad Lozančić iz Tešnja nakon 30 godina života u ruševnoj kući, dobio je siguran krov nad glavom kojeg su investicijom u iznosu više od 80.000 KM realizovali Općina Tešanj i kantonalno ministarstvo boraca Zeničko-dobojskog kantona.

Lozančić do prije nekoliko dana živio je u kući koja nije imala krov, stabilne zidove, a svaka zima predstavljala je borbu za život ovog demobilisanog borca.

POLITIČKI MARKETING
Rusmir Isak banner

Međutim, vedri dani došli su u Nenadov život, a prvi put u posljednjih 30-ak godina zimu će dočekati u toplom prostoru bez brige da li će se kuća urušiti na njega, prenosi Klix.

“Tridsetak godina sam živio kako sam živio. Sada je mnogo ljepše, imam vodu, struju, kanalizaciju. Unutra je lijepo i sređeno, sada samo trebam održavati sebi ovaj prostor da je sve uredno”, kazao je Lozančić, a na pitanje kako je uopće uspio tolike godine živjeti u ruševnoj kući kazao je:

POLITIČKI MARKETING
A19C0ACA 5A41 413B 9B35 318122A57EA5

“Znam ja najbolje kako je bilo. Naložim sebi, ali kroz prozore je uvijek puhalo. Stavim deku na prozor, a onda puhne jači vjetar i digne crijep, lim… Sve ja to kao popravim, ali nešto drugo se pokvari i tako od zime do zime.”

Kantonalni ministar za pitanja boraca Fahrudin Čolaković je kazao da ovo nije prvi put da ministarstvo pomaže u projektima stambenog zbrinjavanja boračke populacije, ali je jedinstven u tome što se lokalna zajednica aktivno uključila u pomoć braniocima.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME
POLITIČKI MARKETING
072 Mirza Husetic 1

“Ovaj projekt smo uradili u saadnji s općinskim načelnikom Tešnja Suadom Huskićem. Ministarstvo je osiguralo 40.000 KM i gotovo isto toliko i općina Tešanj. Ovo je dobar primjer saradnje dva nivoa vlasti u rješavanju krupnih pitanja. Uvjeren sam da je Nenad ovo zaslužio”, kazao je Čolaković.

Pojasnio je da se radi o objektu s dvije stambene jedinice i da je jedan već useljen dok će općina provesti postupak useljenja nekog od boraca u drugi objekt koji se daje na doživotno korištenje.

Čolaković je dodao da ih pandemija koronavirusa nije pokolebala u rješavanju implementacije projekata koji imaju za cilj poboljšanje položaja boračke populacije.

“Uprkos svemu, uspjeli smo ove godine pomoći u otvaranju 76 novih firmi čiji su vlasnici branioci. Nekoliko stotina firmi čiji su vlasnici branioci su aktivne i konkurentne na tržištu rada, a otvorene su našim sredstvima u proteklih 6 godina.


Preuzmite Android aplikaciju portala 072info
– klikni ovdje da preuzmeš! –

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME
Podijelite članak
  • 6
    Shares
POLITIČKI MARKETING
072 Kenan Aida
REKLAMA
KRAJ REKLAME
REKLAMA
KRAJ REKLAME

5C469C74 8C17 4B98 BDF1 9CFAAF69C4F6