Demobilisani borci najavili masovne proteste za 9. april

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

Demobilisani borci koji već deset mjeseci protestuju u Sarajevu poručili su danas da će u ponedjeljak, 9. aprila, ponovo izaći na masovne proteste.

Nazil Velić, demobilisani borac iz Bugojna, kazao je da je nakon protesta 28. februara održan sastanak u kampu kojem su prisustvovali borci iz 35 opština.

– Borci su došli sa jednom tačkom dnevnog reda, a to je da se vidi dokle se stiglo i šta se uradilo. Na tom sastanku borci su jednoglasno donijeli odluku da nastave sa svojim protestima. Mi smo 16. marta podnijeli zahtjev za održavanje sjednice Parlamenta na kojoj bi se raspravljalo o našim zahtjevima. Prošlo je 15 dana i donijeli smo odluku da idemo ponovo u proteste. Ponovo 9. aprila izloazimo na ulice, kazao je Velić.

Hasudin Šegić, kaže da su neki od boraca tražili i radikalnije mjere.

– Tako da je definitivno donesena odluka da 9. aprila izlazimo svi na proteste. Mislim da bi ovo trebalo da se privede kraju i da shvati ova vlast. Ne bi trebalo da se dešavaju ove stvar. Neće borci biti krivi, borci su dostavili sve zahtjeve vlastima za koje su znali da mogu riješiti naše probleme, kazao je Šegić.

Podsjetimo, demobilisani borci počeli su 12. juna prošle godine mirni protest, tražeći od vlasti usvajanje i objavu jedinstvenog registra boraca, borački dodatak te ukidanje finansiranja svih boračkih udruženja. Ubrzo je pred, sad već bivšim sjedištem federalne Vlade, podignuto nekoliko šatora, a mjesto je nazvano trgom heroja.

Oslobođenje