Demonstracije i danas širom Federacije BiH

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

demonstracije

Demonstranti koji su već četiri dana protestvovali u centru Sarajevu najavili su da će proteste nastaviti sve dok Vlada Federacije BiH ne podnese ostavku. Novo okupljanje u glavnom gradu BiH najavljeno je za danas oko podneva.

Predstavnici demonstranata su najavili da će Sarajevo držati u blokadi do ostavke federalne Vlade. Protesti građana najavljeni su i u drugim gradovima. Okupljanje je najavaljeno u Mostaru, Tuzli, Brčkom i drugim mjestima širom BiH.

Potsjećamo, nakon masovnih protesta građana, pale su Vlade u Sarajevskom, Zeničko -dobojskom, Unsko – sanskom i Tuzlanskom kantonu. Spremnost da podnese ostavku izrazio je član Predsjedništva Željko Komšić, ali ne i druga dva člana.

Na ostavke su spremni i premijer Federacije i ministri u Vladi, ali, kako se ističe, kada bude definirano kako će biti izabrana nova Vlast. Federalna Vlada već danas će u Parlamentarnu proceduru uputiti izmjene Izbornog zakona, a tim promjenama bi bili omogućeni vanredni parlamentarni izbori na svim novoima vlasti.

Građani Bosne i Hercegovine već nekoliko dana traže da nositelji vlasti na svim nivoima podnesu ostavke, da budu formirane nestranačke Vlade, da plaće funkcionerima budu snižene za 50 posto, da ne bude plaćan rad u komisijama, da budu definirani kvalitetni programi zapošljavanja, zdravstvene zaštite i brige o socijalno ugroženim građanima.

BHRT