Portal 072info

Demonstranti u Sarajevu žrtve policijskog nasilja

image “Vlasti u Bosni i Hercegovini bi trebale odmah istražiti slučajeve prekomjerne upotrebe sile od policije protiv demonstranata na ulicama i onih koji su privedeni u Tuzli i Sarajevu u period od 5. do 9. februara”, saopćio je Human Rights Watch (HRW)

U saopćenju koje je izdato 21. februara, a koje se bazira na istraživanju urađenom na terenu, stoji i da bi vlasti trebale također istražiti policijsko nasilje protiv nekoliko novinara i “zaštiti prava na mirno okupljanje tokom protesta”.

Istražitelji HRW intervjuisali su žrtve te dokumentovali 19 slučajeva prekomjerne upotrebe sile protiv učesnika protesta, slučajnih prolaznika i novinara, od čega je šest slučajeva registrovano u Tuzli, a ostali su u Sarajevu. Prema ovom izvještaju, među žrtvama su i dvije žene i troje djece.

“Potpuno je neprihvatljivo da pripadnici policije koriste pretjeranu silu na ulicama i u pritvorskim jedinicama protiv mirnih demonstranata, ukljuujuću žene i djecu”, izjavila je Lydia Gall, HRW istražiteljica za Balkan i istočnu Europu. “Bosanske vlasti trebaju preuzeti mjere protiv policajca koji su odgovorni za ovo nasilje.”

Protesti u BiH počeli su 5. februara i još uvijek traju. Prvi talas nasilja desio se u Tuzli kada su demonstranti pokušali ući u zgrade kantonalne vlade pri čemu je nastao sukob između pripadnika specijalnih jedinca i demonstranata. U talasu nasilja, više osoba širom gradova u BiH u kojima su protesti u toku, je povrijeđeno, te je nanesena materijalna šteta na brojnim objektima.

HRW je razgovarao sa nekoliko žrtava policijskog nasilja, među kojima su i novinari, a koji su rekli da ih je policija napala dok su izvještavali o protestima.

“Koristiti nasilje protiv novinara koji samo izvještavaju o protestima je napad na slobodu medija”, rekla je Gall.

BiH Ustav sadrži Europsku konvenciju o ljudskim pravima, te Međunarodnu konvenciju o građanskim i političkim pravima. Obje podrazumjevaju pravo na slobodno okupljanje i na slobodu govora.

“Od vitalnog je značaja za BiH poštivanje prava na mirno okupljanje i slobodu govora. To znači da policajci i drugi koji krše ta prava moraju odgovarati”, rekla je Gall.

Kratki izvještaj HRW sadrži i izjave nekih od žrtava među kojima Aldin Siranović koji je putem FB pružao podšku organizovanju protesta i koji je rekao je mirno protestvovao i pozivao druge da ne koriste nasilje 5. februara. Policija ga je ipak odvojila od ostalih demonstranata, te su ga, kako je rekao, zadržali u jednom resotoranu gdje su ga tukli.

“Trčao sam i čuo komandira koji govori policajcima da uhvate momka sa megafonom, a to sam bio ja. Kada sam došao do restorana, čuo sam kako neko više “Lezi” i osjetio sam jak udarac u leđa zbog kojeg sam pao na sto. Osam ili devet policajaca me počelo tuči palicama po cijelom tijelu, a jedan mi je čak stao na glavu dok sam ležao na tlu. “

Branislav Pavičić, kamerman RTV Slon iz Tuzle, koji je snimao proteste ispred zgrade Kantona I imao novinarku akreditaciju istaknutu, jedan je od žrtava. Prema njegovim riječima, policajac se dreknuo na njega “Zašto snimaš?” nakon čega da je počeo gurati palicom i štitom. Dok ga je gurao oborio ga je na tlo, te je pao niz stepenice, dok je policajac nastavio da ga tuče i ponavlja “ne snimaj”. Također je rekao da su drugi policajci samo posmatrali šta se dešava.

U Sarajevu je HRW razgovarao sa Dejanom (nije pravo ime) koji nije učestvovao u demonstracijama ali je bio žrtva nasilja. “Nisam bio dio demonstracija. Doputovao sam u Sarajevu u posjetu porodici. Vidio sam što se dešava kroz prozor I kada sam video das u demonstranti otišli I da je ostalo još policajaca, izašao sam da zaustavim taxi. Vidio sam 10 do 15 specijalaca na uglu i jedan mi je prišao. Čim mi je prišao počeo me je tuči, a druga dvojica su mu se pridružila. Tukli su me palicama po cijelom tijelu”, ispričao je.

Među žrtvama je i djevojka koja se predstavila kao Sanela i koja je ispričala kako ju je policija spriječila da snima događaje u Sarajevu 7. februara. Kako je rekla, policajac koji ju je pokušao spriječiti ju je udarao palicom po nogama i u predjelu bubrega. “Onda me je uhvatio za glavu o gurnuo prema zidu pet šest puta, do trenutka kada mi se zamaglilo pred očima.”

HRW je također zabilježio slučajeve demonstranata koji su prebijeni tokom boravka u produženom pritvoru. Jedan od njih je 15godišnji Zlatan koji je rekao da je izveden iz kuće tokom noći a nakon što je na svoj Facebook profil postavio fotografiju sa mjesta protesta. On je pretučen, a proveo je skoro 50 sati u pritvoru bez da mu je dozvoljeno da stupid u kontakt sa porodicom. “bio sam tako uplašen dok sam gledao kako tuku starije. Samo sam htio da idem kući.”

 

(SlobodnaBosna)

Podijelite članak