DEP: U ovoj godini povećanje zaposlenosti i prosječne plate

U BiH se u ovoj godini može očekivati rast broja zaposlenih za 2,7 odsto na godišnjem nivou, kao i rast prosječne plate od 1,9 odsto, navodi Direkcija za ekonomsko planiranje BiH u biltenu “Outlook perspektive”.

Iz Direkcije navode da je prema podacima za januar ove godine broj registrovanih nezaposlenih lica u BiH manji za sedam odsto u odnosu na isti mjesec prošle godine.

Kao i prethodnih godina, intenzitet rasta broja zaposlenih lica, ali i plata znatno će biti determinisan poslovnim ambijentom u BiH odnosno u regionu, a prema projekcijama Evropske komisije očekuje se postepeno smanjenje stope nezaposlenosti u ovoj godini.

Osim toga, nivo investicija i obim spoljnotrgovinske aktivnosti u BiH mogao bi uticati na kreiranje radnih mjesta, odnosno intenzitet zapošljavanja, gdje se uz rast potražnje i bolji poslovni ambijent očekuju veće mogućnosti zapošljavanja.

Djelatnosti koje zapošljavaju najveći broj lica u BiH kao što su trgovina i industrija mogle bi i u ovoj godini dati znatan doprinos zapošljavanju, odnosno obim poslovne aktivnosti u navedenim oblastima uticaće na stopu rasta broja zaposlenih lica.

U periodu 2019-2021. godine, prema projekcijama Direkcije za ekonomsko planiranje BiH, može se očekivati rast stope zaposlenih lica između 2,5 do 2,6 odsto na godišnjem nivou, kao i rast neto plata u tom periodu za 2,4 do 2,8 odsto na godišnjem nivou.

U posmatranom periodu očekuje se rast obima investicija, trgovine, industrijske proizvodnje, što bi trebalo imati pozitivan uticaj na zapošljavanje i plate u BiH.

I nivo sprovođenja strukturnih reformi u BiH uticaće na intenzitet smanjenja stope nezaposlenosti, što je pored pretpostavljenog ekonomskog rasta jedan od bitnih faktora za ostvarenje projekcija na tržištu rada i kreiranje novih radnih mjesta.

Srna