Depresija u mladosti povećava šansu za razvoj demencije u starijoj dobi

Screenshot 5 11
Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
MARKETING
Dozvoljeno preuzimanje dijela teksta uz obavezno navođenje i linkanje izvora odnosno da se kompletan tekst može pročitati na portalu “072info”.

Mlade osobe koje se osjećaju sretno mogu donekle biti zaštićene od demencije, ali se može dogoditi i obrnuto. Ukoliko kao mladi patite od depresije, šanse za razvoj demencije u starijoj dobi se povećavaju.

Istraživači su razvili statistički model za predviđanje pojave depresije među 15 hiljada sudionika u dobi od 20 do 89 godina. Utvrdili su da je u skupini od oko šest hiljada starijih osoba vjerojatnost kognitivnog oštećenja bila 73 posto veća za one koji su imali simptome depresije u ranoj odrasloj dobi, a 43 posto veća za one sa simptomima depresije u kasnijem periodu života.

ČITAJ JOŠ:  Na šta trebaju paziti vlasnici pasa zimi?

“Nekoliko mehanizama objašnjava kako depresija može povećati rizik od demencije. Među njima je i to što hiperaktivnost centralnog nervnog sistema za odgovor na stres povećava proizvodnju hormona stresa glukokortikoida. To dovodi do oštećenja hipokampusa, dijela mozga neophodnog za formiranje, organizovanje i pohranu sjećanja”, rekla je Willa Brenowitz, jedna od autorica istraživanja s Univerziteta u Kaliforniji.

Umjereni ili visoki simptomi depresije utvrđeni su kod 13 posto mladih osoba, 26 posto ljudi srednjih godina i 34 posto starijih sudionika, prenosi US News. Postotak populacije koja se susretne s depresijom tokom života iznosi i do 20 posto, a zato je važno znati prepoznati njenu ulogu u procesu starenja, istakla je doktorica Kristine Yaffe. Istraživanje je objavljeno prošle sedmice u Journal of Alzheimer’s Disease.

ČITAJ JOŠ:  ZENIČANKE UŽIVALE: Mirza Šut priredio nesvakidašnji provod u Ekor Clubu (FOTO)
GODISNJICA
MARKETING