Depresija u mladosti veća šansa za ovu bolest u starosti

4 12
Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
MARKETING
Dozvoljeno preuzimanje dijela teksta uz obavezno navođenje i linkanje izvora odnosno da se kompletan tekst može pročitati na portalu “072info”.

Mladi ljudi, možda, donekle su zaštićeni od demencije, ali može biti i obrnuto. Ako ste depresivni u mladosti, vaše šanse za demenciju rastu s godinama, pokazala je nova studija objavljena u časopisu “Journal of Alzheimer’s Disease“.

Stopa opadanja

Istraživanja, koja su rađena na Kalifornijskom univerzitetu, Odjeljenja za psihijatriju i bihevioralne nauke u San Francisku, pokazala je da što su veći simptomi depresije, niža je kognicija i brže stope opadanja.

Starije odrasle osobe za koje se procjenjuje da imaju umjerene ili visoke depresivne simptome u ranoj mladosti pokazale su pad kognitivnih sposobnosti tokom 10 godina, istakli su istraživači s Kalifornijskog univerziteta.

Istraživači su razvili statistički model za predviđanje prosječnog luka depresije među 15.000 učesnika studije starosti od 20 do 89 godina. Pokazalo se da je u grupi od oko 6.000 starijih osoba vjerovatnoća kognitivnog oštećenja bila sedam posto veća za one koji su imali simptome depresije u ranoj mladosti, i 43 posto veća za one sa simptomima depresije u kasnijem periodu života.

Povećan rizik

Nekoliko mehanizama objašnjavaju kako bi depresija mogla povećati rizik od demencije. Među njima je i to što hiperaktivnost centralnog sistema za odgovor na stres povećava proizvodnju hormona stresa glukokortikoida, što dovodi do oštećenja hipokampusa, dijela mozga neophodnog za formiranje, organiziranje i čuvanje novih uspomena.

GODISNJICA
MARKETING