Depresija vodeći uzrok radne nesposobnosti u svijetu

Sudeći po posljednjim podacima depresija je vodeći uzrok lošeg zdravstvenog stanja i radne nesposobnosti, od te bolesti u svijetu boluje oko 322 milijuna ljudi, a u zadnjih desetak godina broj oboljelih je porastao za više od 18 posto, stoji u izvještaju Svjetske zdravstvene organizacije (WHO).

Izostanak podrške kada je posrijedi ovaj mentalni poremećaj u kombinaciji sa strahom oboljelog pojedinca od stigme rezultira time da mnogi nemaju pristup neophodno potrebnom liječenju koje im može omogućiti zdrav, produktivan i kvalitetan način života, stoji u saopštenju WHO-a.

Svjetska zdravstvena organizacija pokrenula je zdravstvenu kampanju u čijem je fokusu mentalno zdravlje, a cilj joj je ukloniti predrasude i zablude te skinuti stigmu s tog problema. Kampanja se vodi pod nazivom “Depression: Let’s Talk”. (Depresija: Razgovarajmo)

“Ove brojke su poziv svim zemljama da poduzmu odgovarajuće poteze i zauzmu pravi pristup kada je riječ o mentalnim bolestima te da se oboljeli pacijenti počnu što prije liječiti”, rekla je direktorica WHO-a Margaret Chan u govoru održanom u četvrtak u sjedištu UN-ove agencije u Ženevi.

N1