Portal 072info

“DERANJE” TURISTA NA JADRANU: Kilogram smokava 10 eura, a trešanja nevjerovatnih 13 eura!?

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Hrvatski portal “24sata.hr” piše o visokim cijenama na tržnicama na Jadranu ove godine, gdje su trgovci opet iskoristili dolazak turista da “nabiju” cijene ovih proizvoda.

Prekupci i poduzetnici širom Hrvatske skaču iza suhozida, kroz drač i visoku travu, probiju se do smokvi, svojih ili susjedovih, uberu ih pa ih na tržnicama širom Jadrana prodaju po cijenama od 20 do 80 kuna.

POLITIČKI MARKETING
Rusmir Isak banner

U Primoštenu su smokve s prošlogodišnjih 30 kuna (4 eura) pale na 25 kuna (3,3 eura) po kilogramu, ali i dalje je ta cijena previsoka s obzirom na to da je riječ o voću kojeg su pune primoštenske ograde i suhozidi, koje nitko ne bere te se ovdje, takoreći, smatraju korovom.

U odnosu na lanjsku godinu, cijene smokava niže su i na najskupljoj tržnici u zemlji – onoj rovinjskoj. Prošle godine su koštale 70 kuna (9,2 eura), a ove “samo” 60 kuna (skoro 8 eura).

POLITIČKI MARKETING
A19C0ACA 5A41 413B 9B35 318122A57EA5

“Preprodavači bez ijednog kvadrata svoje zemlje ili ijedne voćke su ti koji nabijaju cijene, pa ruše posao i nama”, kaže za “24sata.hr” prodavač na rovinjskom placu koji nudi samo svoje proizvode po nižim cijenama.

Kilogram uvezenog bijelog grožđa, po onoj vjerovali ili ne, prodaju po paprenih 80 kuna. Istu vrstu grožđa na piranskoj tržnici u susjednoj Sloveniji prodaju za tek nešto više od četiri eura. Kilogram paradajza u Rovinju stoji 40 kuna (5,3 eura), u Umagu je 16 kuna, a u Puli 10 kuna.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME
POLITIČKI MARKETING
072 Mirza Husetic 1

Skupoća u Rovinju jednostavno tjera ljude da kupovinu voća i povrća obavljaju u drugim gradovima, gdje im je isplativije, ili u većim trgovačkim centrima. Cijene na tržnicama u turističkim mjestima tradicionalno su nekoliko puta više od onih u supermarketima.

Na primjer, Krk i Rab nemaju tržnice. Na nekoliko štandova mještani povremeno donesu nekolicinu namirnica iz vrta i to se rasproda do podneva pa mještani uglavnom kupuju u trgovačkim centrima.

Trešnje su i ove godine bile među najskupljim voćem. Na Zlatnom ratu u Bolu na Braču kilogram je stajao 100 kuna (13,2 eura).

Na makarskoj tržnici mogu se pronaći i trešnje, doduše iz uvoza, po cijeni od 30 i 35 kuna za kilogram.

“Voće koje je ovako skupo je iz uvoza, uglavnom iz Italije. Ubi nas nabavna cijena, pa onda i mi konačnu cijenu moramo podignuti”, kaže prodavačica Marija Radić.

Za ostale cijene kupci će reći da su za neke proizvode prihvatljive, dok su za neke prilično visoke. Tako će za kilogram grožđa trebati izdvojiti 40 kuna, za paradajz 15 kuna, a za one malo veće i 20 kuna.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

“Vjerujte mi da ovo skupo grožđe više kupuju domaći nego stranci i kad naše grožđe dođe na štandove po cijeni od desetak kuna za kilogram, oni će radije kupovati uvozno. Kažu da im je slađe”, nastavlja Marija dok nas nudi domaćim breskvama koje stoje od 12 do 15 kuna. Za uvozne treba izdvojiti 20 kuna za kilogram. Lubenice iz doline Neretve prodaju se po šest do sedam kuna po kilogramu.

Podijelite članak
POLITIČKI MARKETING
072 Kenan Aida
REKLAMA
KRAJ REKLAME
REKLAMA
KRAJ REKLAME

5C469C74 8C17 4B98 BDF1 9CFAAF69C4F6