Dermatolozi izričiti: Jednom godišnje obavezan pregled

U posljednih 30 godina skoro u cijelom svijetu došlo je do učestalosti raka kože, melanoma i nemelanomskih malignih tumora pa broj novih slučajeva raste od tri do sedam posto svake godine.

Istraživanja pokazuju da od malignog melanoma godišnje obole oko 54 hiljade u Evropi i oko 130 hiljada u svijetu. Nažalost, 37 hiljada godišnje umre.

Brzo metastazira

Onkolozi upozoravaju da je možda melanom najrjeđi, ali i najopasniji oblik raka kože. 

Više od 250 oboljelih od metastatskog melanoma u FBiH bilo je registrirano od 2011. do maja 2019. godine. Prema posljednjim podacima, i u RS je u porastu broj melanoma, koji je jedan od najagresivnijih karcinoma, brzo metastazira i zahvata druge organe, a od čijih posljedica godišnje umre oko 45 ljudi.

Fikret Operta, predsjednik Udruženja oboljelih od melanoma FBiH, kazao je da određenih lijekova za ciljanu i imunu terapiju za ovu bolest nije bilo do jula prošle godine.

– Lijekovi su se čekali veoma dugo. Ova terapija se isključivo koristi kod melanoma četvrtog stadija. Trenutno ciljanu terapiju prima 28 osoba u FBiH, imunu 15, dakle ukupno 43. Sada nam je cilj da omogućimo i terapije u trećem stadiju – istakao je Operta, dodavši da je melanom kod mladih u porastu zbog korištenja solarija, ali i zbog sunčevog zračenja.

Vlada Federacije BiH prošle godine izdvojila je 2,5 miliona KM za nabavku lijekova jer savremene terapije značajno produžavaju život oboljelih. No, dermatolog Edin Suljagić za „Avaz“ ističe da je najbitnije podizanje svijesti o odlasku na preglede.

– Sunce može biti veliki prijatelj kože, ali i neprijatelj. Tumori kože na licu se najčešće pojavljuju poslije 50. godine. Srećom, oni se rano otkriju pa se mogu na vrijeme ukloniti. Najbitnije je ići na preglede. Osobe koje imaju više od 20 madeža trebaju se pregledati jednom godišnje, a ko ima manje jednom u dvije godine – istakao je Suljagić.

Zdravstvena kultura

Brojne reakcije izazvala je vijest da Saša Magazinović, zastupnik u Parlamentu BiH i član SDP-a BiH, ima melanom, posebno to što je on vrlo otvoreno progovorio o tome i pozvao sve da odu na pregled. 

– Svima je jasno da mi u BiH nemamo zdravstvenu kulturu i da je pregled veoma bitan. To je suština moje objave – kazao je nedavno za „Avaz“ Magazinović.

VIŠE od 10.500 kancerogenih oboljenja u FBiH.

Avaz.ba

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE