Dervo Sejdić pisao Metju Palmeru: Možda mi imamo prijedlog koji može biti prihvatljiv za sve građane BiH

sd
Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
MARKETING
Dozvoljeno preuzimanje dijela teksta uz obavezno navođenje i linkanje izvora odnosno da se kompletan tekst može pročitati na portalu “072info”.

Dervo Sejdić, Predsjednik Romskog informativnog centra, uputio je otvoreno pismo američkom izaslaniku za izbornu reformu u našoj zemlji Metju Palmeru (Matthew).

Zahvalan vladi SAD

– Pripadam građanima Bosne i Hercegovine u okviru ustavne kategorije ‘Ostali’ sa pravom da biram ali bez prava da budem biran, na poziciju člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine i Doma Naroda Parlamentarne Skupštine Bosne i Hercegovine, jer sam Rom. Ja zaista cijenim i zahvalan sam vladi SAD-a na uloženim naporima i pružanju pomoći Bosni i Hercegovini u njenom političkom i socio-ekonomskom napretku kao i asistencijama u okviru reformi koje Evropska unija zahtjeva od Bosne i Hercegovine na njenom putu ka članstvu u EU i NATO – kaže on.

Dodaje kako je zahvalan vladi SAD koja je delegirala Palmera kao svog izaslanika za izborne reforme u Bosni i Hercegovini.

– Nadam se iskreno da će te vi imati više uspjeha od prethodnih izaslanika SAD-a i Evropske unije, obzirom da nisu imali značajnihjih rezultata evo već 11 godina na temu provedbe Presude Evropskog suda za ljudska prava u predmetu o kojem i u kojem svi raspravljaju osim onih koga se to tiče. Iz medija u Bosni i Hercegovini saznajem i vidim da ste posvećeni u pružanju pomoći kako i na najbezbolniji način za sve nas izvršiti ograničene ustavne promjene u skladu sa tim i izbornog zakona u Bosni i Hercegovini, a koji bi trebali biti u skaldu sa gore pomenutom Presudom Sejdić-Finci, ali i drugim presudama iz Strazbura koje vrlo često u svojim izjavama ističete i kao prioritet, na čemu sam vam posebno zahvalan – kaže on.

ČITAJ JOŠ:  Selo Vrselje i dalje odsječeno od grada

Kaže i kako je Palmer do sada više puta dolazio u Bosnu i Hercegovinu i kako je razgovarao sa političarima Bošnjaka, Hrvata i Srba bilo da su na pozicijama Predsjedništva BiH, Parlamentarne skupštine BiH, Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH, međutim, kako kaže, Palmer do sada nije pozvao nikog iz Ustavne kategorije “Ostali” niti građana BiH koji ne pripadaju konstitutivnim narodima. Sejdić kaže i kako iz izjava se ne može naslutiti da ima namjeru i sa njima razgovarati.

ČITAJ JOŠ:  Putinov dekret o izvozu plina stupio na snagu, šta to sada znači za BiH

Ispraviti greške

– Možda mi imamo prijedlog koji može biti prihvatljiv za sve građane pa i pripadnike konstituvnih naroda. Ja sam uvjeren da ja Dervo Sejdić, imam prijedlog koji bi riješio mnoge nedoumice. U Bosni i Hercegovini, najvećim dijelom na teritoriji Federacije Bosne i Hercegovine, živi oko 350.000 – 400.000 građana, državljana Bosne i Hercegovine koji ne pripadaju konstitutivnim narodima, na koje vi čini se kao i vaši prethodnici kao relevantne sagovornike i značajan politički subjektivitet ne računate, ne uključujete. Siguran sam da znate ali ja vas također želim napomenuti da osobe-političari sa kojima razgovarate zastupaju isključivo interese njihovih etničkih skupina ili političkih stranaka i ideologija bez obzira na kojoj se funkciji nalaze u okviru institucija BiH, boreći se da za sebe i svoje istomišljenike obezbjede što više pa makar to bilo na štetu drugih – kaže on.

ČITAJ JOŠ:  Političari ispunili samo 32 od ukupno 966 obećanja datih uoči Općih izbora 2014. godine

Dodaje kako ovo otvoreno pismo će završit porukom koju je na sličan način poslao visokom predstavniku EU u BiH gospodinu Kristijanu Šmitu (Cristia Schmidt).

– Ljudi koji rade u situaciji su da pogriješe, ali isto tako da svoju grešku i isprave, naknadnom izjavom Izvinjenja. Na žalost neke se greške nikada ne mogu ispraviti pa je dobro iste svesti na minimum ili dobro razmisliti prije nego ih se učini. Od vas kao legaliste i izaslanika SAD-a, očekujem da u vašem opusu rada, naročito rada na usklađivanju Ustava i Izbornog zakona Bosne i Hercegovine u skladu sa presudom Evropskog suda za ljudska prava i njene provedbe, obavezno obuhvatite uključivanje i nas pripadnika ‘Ostalih’, jer nas se tiče – zaključio je Sejdić.

GODISNJICA
MARKETING