Portal 072info

Deset bogataša koji su izgubili enormnu količinu novca

novac-km1

Donosimo vam listu deset bogataša koji su izgubili enormno bogatstvo zbog loših odluka, nesreće ili nekih drugih faktora.

Islandski milijarder

Nekad drugi najbogatiji Islanđanin Bjorgolfur Gudmundsson proglasio je bankrot 2009. godine. Pivar je zaradio milione na dionicama Landsbanki, u drugoj najvećoj banci na Islandu i vlasnik je West Ham fudbalskog kluba. Njegovo bogatstvo je nestalo nakon što je Islandski bankarski sistem doživio kolaps. Tokom kolapsa, izgubio je 1,4 milijarde dolara.

Pad Allena Stanforda od milionera do bankrota

Imao je kolekciju jahti, kriket tim, sve što neko može poželjeti. Na Forbesovoj listi je zauzimao 400. mjesto sa bogatstvom od 2.2 milijarde. 2009.godine Stanford je osuđen za pružanje lažno visokih kamatnih certifikata o depozitu iz off-shore banke u Antigvi i korištenje sredstava klijenta da održi svoj rasipnički način života. Više od 20.000 investitora iščekuju povrat svog novca. Stanford služi kaznu od 110 godina zbog svoje uloge u 7 milijardi dolara teškoj međunarodnoj Ponzi prevari.

Milijarder Sean Quinn izgubio je sve u irskom padu nekretnina

Sean Quinn je 2008. godine bio poznat kao najbogatiji Irac sa bogatstvom od 6 milijardi dolara. Quinn je 2007. godine postavio veliki dio u Anglo Irish banku. U trajanju od samo nekoliko mjeseci, Quinnova investicija u banci je pretrpila masivne gubitke.

Irska je stavila banku pod državno vlasništvo godinu dana kasnije kako bi spriječila veći kolaps. Međutim to je izbrisalo Quinnovu investiciju od 2.8 milijarde dolara. IRBC je zaplijenila vlasništvo kompanije uključujući i Quinnovu i porodica je ostala sa manje od 15 000 dolara na tri bankovna računa.

Japanski biznismen Masayoshi Son izgubio najviše u historiji

Masayoshi Son je izgubio 70 milijardi dolara ali je ostao drugi najbogatiji čovjek u Japanu. Son je 1981. godine nosio naziv „Japanski Bill Gates“ kada je pokrenuo Softbank koja je postala najveća japanska telekomunikacijska i internet korporacija.

Softbank je imala vrijednost od 180 milijardi dolara, dok je Sonovo bogatstvo iznosilo 78 milijardi dolara. Tokom pada interneta 2004. godine, akcije Softbanke su pale za 98% i Son je izgubio najviše novca nego bilo koji pojedinac u historiji.

Osmi najbogatiji čovjek na svijetu izgubio milijarde nakon što su naftna polja presušila

Brazilac Eike Batista je nekada imao bogatstvo koje ga je dovelo na osmo mjesto liste najbogatijih ljudi. Izgubio je 33 milijarde u 16 mjeseci kada je OGX, firma za istraživanje nafte koja je bila u njegovom vlasništvu doživjela bankrot.

Basista je izgradio super luku pet sati sjeverno od Rio de Janeria, kupio transportne kompanije, i izgradio naftne tankere u očekivanju bušenja OCX navodno naftom bogatog polja. Međutim, količina nafte u rezervama kompanije pokazala se preuveličanom, a Batista je obećao investitorima ništa više do vrućeg zraka. Četiri od pet naftnih polja su od tada napuštena.

Jedan od pet najbogatijih ljudi svijeta izgubio 40 miliona u tehnološkom krahu

Yasumitsu Shigeta, osnivač mobilne telekom kompanije Hikari Tshushin, je nekada bio jedna od najbogatijih osoba na svijetu. Njegovo bogatsvo je procijenjeno na 42 milijarde.

Kada je tzv, IT bubble doživio kolaps, Shigeta je izgubio 40 milijardi kada su pale akcije. Do 2009. godine, njegov udio u kompaniji pao je na 600 miliona dolara. Neustrašivo, Shigeta je poduzeo niz novih načina kako da obnovi barem dio bogatstva i u tome je uspio.

Bill Gates izgubio titulu najbogatijeg čovjeka nakon što je novac donirao u dobrotvorne svrhe

Bill Gates, osnivač Microsofta, izgubio je titulu najbogatijeg čovjeka u 2010. godini nakon što je donirao milijarde u dobrotvorne svrhe. Gates i njegova žena su donirali preko 28 milijardi dolara.

Nekadašnji milijarder upitao smije li prisustvovati operi tokom kućnog pritvora

Alberto Vilar izgubio je bogatstvo nakon što je tzv. tech bubble opao 2001. godine. Da stvari budu gore, trenutno se nalazi u kućnom pritvoru zbog određenih nelegalnih radnji. Ipak, odobren mu je bio odlazak na operu u New York.

Osnivač Ikea firme, izgubio 17 milijardi dolara

Kampardova bogatstvo je iznosilo 23 milijarde ali je reducirano 2010. godine kada se svojevoljno odrekao 17 milijardi nakon što su advokati dokazali da većina njegovog novca pripada njegovoj organizaciji (koju također drži Ikea) i da to nije dio njegovog bogatstva.

Indijska braća izgubila milijarde nakon pada rupije

Nakon deset godina od smrti njihovog oca, milijarderi Anil i Murkesh vodili su rat jedan protiv drugog. Murkesh, najbogatiji čovjek Indije je držao telekomunikacijskog giganta Reliance Industries. Njegov brat Anil je u vlasništvu imao Reliance Communications. U 2013. godini, braća su ujedinila ove dvije kompanije.

U trajanju od nekoliko minuta, akcije u te dvije kompanije su porasle, ali nije bilo dovoljno da ih spasi od kraha rupije u maju 2013. Murkesh je izgubio 5,6 milijardi dolara u trajanju od četiri mjeseca. Njegov brat Anil, izgubio je 1,3 milijarde dolara tokom istog perioda.

oddee.com

Podijelite članak

Zapratite 072info na Instagramu! 

KLIKNI OVDJE

Holler Box