Portal 072info

DESET GODINA IZVOĐENJA Predstava “Državni lopov” obilježava jubilej na sceni BNP-a

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Na Velikoj sceni Bosanskog narodnog pozorišta u Zenici 22. septembra grupa glumaca odigrat će predstavu “Državni lopov” i tako obilježiti deset godina njenog izvođenja.

“Državni lopov” je komedija koja, na duhovit i satiričan način, govori o društvu u kojem živimo. To je priča o dvojici zatvorenika koje je sudbina dovela u istu ćeliju, a neodvojivi dio te priče je i zatvorski čuvar.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME

Urađena je po tekstu Fadila Hadžića koji je nastao 1977. godine, a u predstavi igraju glumci Nusmir Muharemović, Irfan Kasumović i Mirza Mušija. Predstavu su uradili još dok su bili studenti na akademijama scenskih-dramskih umjetnosti, a u prvoj podjeli igrao je Adem Smailhodžić.

Izvorni tekst govori “o periodu komunizma u nekadašnjoj zajedničkoj državi, a adaptirana je na današnji period”.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Nusmir Muharemović, glumac Bosanskog narodnog pozorišta iz Zenice Feni kaže da predstava na duhovit način govori “o jednom državnom i jednom sitnom lopovu”.

“Ustvari govori o ljudima koji su na vlasti, imaju sve ovlasti, mogu sve. S druge strane je mali varalica koji se snalazi za život, prilagođava se, životari. On, kao mali čovjek ispaštat će svaki svoj grijeh, a državni lopov na ovom svijetu neće ispaštati za svoje grijehe”, kaže Muharemović, koji u predstavi tumači lik sitnog lopova.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Kaže da su reakcije publike na tu predstavu odlične, a o njenoj kvaliteti govori i podatak da su svaki put sale pune gdje god da je igraju, neki je gledaju i nekoliko puta.

“Komedija je u suštini kao i teatar, uvijek kritika društva, tako da se i mi bavimo kritikom naše realnosti. Realnosti gdje je sve legalno i po zakonu a lova curi na sve strane. Ljudima je lakše prihvatiti realnost kada se ona olakša duhovitošću. Ovo je priča o sistemu u kojem živimo gdje pojedinci čak i kad dođu u zatvor, dijele se na povlaštene i nepovlaštene. Na kraju shvatimo da je ovo priča o nama samima”, priča Muharemović precizirajući da je to jedna ozbiljna priča koja je ispričana na duhovit način.

Govoreći o planovima za tu predstavu, ističe da ona sama sebi otvara put za nova igranja.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

“Svaki naš nastup učini da dobijemo novi poziv, na neku novu scenu u BiH i van nje. Zasad je izvjesno da bi do kraja godine, osim Zenice, trebali igrati u Prijedoru i Konjicu”, precizirao je.

Predstava “Državni lopov” nastala je 2005. godine, a dosad je izvedene u gradovima širom BiH, te u Hrvatskoj i Crnoj Gori. Kao jedini bh. predstavnik, u julu prošle godine, sudjelovali su na festivalu “Barski ljetopis” u Baru (Crna Gora).

Fena

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME
Podijelite članak
REKLAMA
KRAJ REKLAME
REKLAMA
KRAJ REKLAME