Portal 072info

DESET GODINA IZVOĐENJA Predstava “Državni lopov” obilježava jubilej na sceni BNP-a

Na Velikoj sceni Bosanskog narodnog pozorišta u Zenici 22. septembra grupa glumaca odigrat će predstavu “Državni lopov” i tako obilježiti deset godina njenog izvođenja.

“Državni lopov” je komedija koja, na duhovit i satiričan način, govori o društvu u kojem živimo. To je priča o dvojici zatvorenika koje je sudbina dovela u istu ćeliju, a neodvojivi dio te priče je i zatvorski čuvar.

Urađena je po tekstu Fadila Hadžića koji je nastao 1977. godine, a u predstavi igraju glumci Nusmir Muharemović, Irfan Kasumović i Mirza Mušija. Predstavu su uradili još dok su bili studenti na akademijama scenskih-dramskih umjetnosti, a u prvoj podjeli igrao je Adem Smailhodžić.

Izvorni tekst govori “o periodu komunizma u nekadašnjoj zajedničkoj državi, a adaptirana je na današnji period”.

Nusmir Muharemović, glumac Bosanskog narodnog pozorišta iz Zenice Feni kaže da predstava na duhovit način govori “o jednom državnom i jednom sitnom lopovu”.

“Ustvari govori o ljudima koji su na vlasti, imaju sve ovlasti, mogu sve. S druge strane je mali varalica koji se snalazi za život, prilagođava se, životari. On, kao mali čovjek ispaštat će svaki svoj grijeh, a državni lopov na ovom svijetu neće ispaštati za svoje grijehe”, kaže Muharemović, koji u predstavi tumači lik sitnog lopova.

Kaže da su reakcije publike na tu predstavu odlične, a o njenoj kvaliteti govori i podatak da su svaki put sale pune gdje god da je igraju, neki je gledaju i nekoliko puta.

“Komedija je u suštini kao i teatar, uvijek kritika društva, tako da se i mi bavimo kritikom naše realnosti. Realnosti gdje je sve legalno i po zakonu a lova curi na sve strane. Ljudima je lakše prihvatiti realnost kada se ona olakša duhovitošću. Ovo je priča o sistemu u kojem živimo gdje pojedinci čak i kad dođu u zatvor, dijele se na povlaštene i nepovlaštene. Na kraju shvatimo da je ovo priča o nama samima”, priča Muharemović precizirajući da je to jedna ozbiljna priča koja je ispričana na duhovit način.

Govoreći o planovima za tu predstavu, ističe da ona sama sebi otvara put za nova igranja.

“Svaki naš nastup učini da dobijemo novi poziv, na neku novu scenu u BiH i van nje. Zasad je izvjesno da bi do kraja godine, osim Zenice, trebali igrati u Prijedoru i Konjicu”, precizirao je.

Predstava “Državni lopov” nastala je 2005. godine, a dosad je izvedene u gradovima širom BiH, te u Hrvatskoj i Crnoj Gori. Kao jedini bh. predstavnik, u julu prošle godine, sudjelovali su na festivalu “Barski ljetopis” u Baru (Crna Gora).

Fena

Podijelite članak

Zapratite 072info na Instagramu! 

KLIKNI OVDJE

Holler Box