AUTOR: P.D.
DATUM:
KATEGORIJA: Tehnologija / Zabava

Na listi 10 najskupljih automobila današnjice nalazi se čak 9 Ferrarija. Među najskupljih 30 njih je 20, a na proširenom spisku od 60 automobila, čak 38 je sa znakom propetog konjića…

Laskava titula najskupljeg automobila današnjice pripada Ferrariju 250 GTO iz 1962. godine, za kojeg je jedan anonimni kupac iz Kalifornije ovog ljeta na Bonhamsovoj aukciji iskeširao nevjerovatnih 28.501.458 dolara.

Jo Schlesser za upravljačem

Podsjećamo da je ovaj model sa brojem šasije „3851 GT” jedan od 39 primjeraka 250 GTO modela, koji su proizvedeni od 1962. do 1964. godine. Od prvog dana bio je u vlasništvu Ferrarija, koji ga je koristio isključivo za trkanje, zbog čega je ovaj automobil izuzetno cijenjen među kolekcionarima. Za njegovim upravljačem trkao se slavni francuski vozač Jo Schlesser, koji je sa svojim sunarodnjakom i olimpijskim šampionom u skijanju Henrijem Oreillerom, osvojio drugo mjesto na slavnom Tour de France 1962. Iste godine GTO 250 je slupan u udesu na autodromu Montlhery, u blizini Pariza. Automobil je vraćen u Italiju kako bi popravio Ferrari. Nakon toga kupuje ga Italijan Paolo Colombo, koji se sa njim trkao do 1964. godine, kada ga prodaje svom poznaniku, vozaču Ernestu Prinothu. Mada ga je takođe kupio za trkanje, Prinoth svoj 250 GTO parkira u garažu. Tu ostaje do 1965. godine, kada ga otkupljuje veliki obožavalac Ferrarija, Fabrizio Violati.

Prisjećajući se tog trenutka, koji ga je kasnije usmjerio da postane i prvi veliki kolekcionar Ferrarija, ali i osnivač „Ferrari Cluba Italija” i Maranelo Rosso muzeja u San Marinu, Violati je govorio: „Spasio sam taj automobil od sigurne propasti i kanibalizma. Sakrio sam ga od mojih roditelja i vozio po noći da me niko ne vidi, jer su mi nakon strahovitog udesa, koji sam doživio na brdskoj trci za upravljačem Abartha 750 i šest mjeseci provedenih u bolnici, strogo zabranili sjedanje za volan.” Veoma brzo Ferrari GTO 250 mu se uvukao pod kožu. On ga je naprosto obožavao i nije pomišljao da ga proda punih 45 godina. Umro je 2010. u 85. godini života. Samo četiri godine poslije nasljednici su odlučili da prodaju njegovog ljubimca GTO 250. Ime Fabrizia Violatija danas je neraskidivo vezano uz Ferrari i mnogi aukcionari baš tu činjenicu smatraju ključnom zašto je njegov automobil plaćen basnoslovnih 28,5 miliona dolara i zašto će s vremenom vrijediti još više.

Mercedes Huana Fangia

Jedini „uljez” na listi deset najskupljih automobila na svijetu, koji nije proizveden u Maranellu, je Mercedes W196R iz 1954. godine. I on poput Ferrarija 250 GTO ima veoma zanimljivu „životnu priču”. Naime za njegovim upravljačem je 1954. godine legendarni argentinski vozač Huan Mauel Fangio pobijedio na njemačkom i švajcarskom Gran Prixu. Skupocjeni Mercedes W196R je jedan od 14 ukupno proizvedenih modela, od kojih je do danas u životu ostalo njih 10. Zahvaljujući Fangiu model sa šasijom 00006/54 smatra se posebnim. Dugo vremena nakon povlačenja sa trka je bio u Mercedesovom vlasništvu.

Kako je, kada i zašto prodat jednom britanskom kolekcionaru, i danas je velika nepoznanica. No, zna se da se iz Britanije preselio u Francusku, a zatim je vraćen u Njemačku, kada ga je kupio jedan njemački kolekcionar. Nakon toga prodat je još nekoliko puta, da bi 2013. godine na Bonhamsovoj aukciji postigao tada rekordnu cijenu od 21.638.000 eura.