Deset namirnica koje možete jesti bez straha od debljanja

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

Hrana koja nema kalorija ne postoji, ali određene niskokalorične namirnice sastoje se većinom od vode i vlakana koji će vas brzo zasititi, prenosi Theinsider.com.

“Hrana koja ne deblja ipak postoji”, kaže nutricionistica dr. Lisa Young i dodaje kako su te namirnice iznimno zdrave jer su krcate vitaminima i antioksidansima.

Donosimo popis 10 namirnica u kojima možete slobodno uživati bez straha od debljanja:

Celer

Stabljika celera sastavljena je od oko 90 posto vode i zdrave količine vlakana. Velik postotak vode čini celer idealnom ljetnom namirnicom kojom možete tijelu osigurati dovoljno tekućine. “Žvakanjem celera možete potrošiti više kalorija nego što ga ima ta stabljika”, šali se dr. Young.

Špinat

Jedna zdjela sirovog špinata ima otprilike 33 kalorije. To je iznimno zdrava namirnica koja obiluje vitaminima.

Krastavci

Krastavac je dobar izvor kalija, magnezija, vlakana, folne kiseline i vitamina B.

Borovnice

Borovnice imaju više antioksidansa nego ijedno drugo voće.

Paradajz

Paradajz je pun vitamina C. Također, ova je namirnica jedna od rijetkih koja prerađivanjem (sušenjem, kuhanjem, pasiranjem) ne gubi nutritivne vrijednosti.

Grejp

Grejp je pun vlakana zbog čega vas duže drži sitima. Pola grejpa sadržava samo pedesetak kalorija.

Kupine

Kupine su ukusne i nutrijentima bogate bobice. Sadržavaju vitamine A, B1, B2, B3, B6, C, E, K i folnu kiselinu.

Zelena salata

Zelena salata lagana je za želudac i ima jako malo kalorija tako da je dobar izbor za osobe koje žele smršati. Dr. Young ističe da salata može poboljšati probavu i da je odličan izvor vitamina A i K. Samo nekoliko listova salate može pokriti vašu dnevnu potrebu za tim vitaminima.

Jagode

Jagode su niskokalorične, sadržavaju svega 28 kalorija u jednoj porciji. Uopće nemaju masti, a imaju nisku razinu natrija i šećera.

Brokule

Energetska vrijednost svježe brokule iznosi samo 34 kalorije u 100 g. Brokula je iznimno vrijedan izvor vitamina i minerala.

Index.hr