Portal 072info

Deset namirnica zbog kojih imate žute zube

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Iako su prijateljice vašeg tijela i linije, neke namirnice koje koristimo gotovo svakodnevno, vaši zubi nikako ne vole. Želite li imati blistav osmijeh i bijele zube, nakon ovih 10 namirnica ne zaboravite oprati zube.

1. Vino
Crno vino svojim pigmentom zube čini žutima. No sličan efekt ima i bijelo vino i to zahvaljujući taninu – prirodnom biljnom polifenolu koji daje gorkast okus, a koji uzrokuje žute mrlje na zubima.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

2. Kafa
Ne postoji tamniji na pitak od kafe i upravo njegova boja uništava blistav osmijeh. I kafa sadrži tanin i zato je važno oprati zube nakon šalice ukusne kafe.

3. Balzamični ocat
Riječ je o ukusnom dodatku salatama napravljenom od različitih vrsta bilja i šećera. No popularni dressing će obogatiti salatu, ali i obojiti vaše zube i to zahvaljujući kombinaciji kiseline i smeđe boje.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

4. Curry
Snažan začin koji potječe iz Indije ima intenzivnu tamno žutu boju i bogat okus te će u trenu obogatiti svako jelo. No njegova moćna boja će se zadržati i na vašim zubima i zato treba biti oprezan.

5. Umak od rajčice
Ukusan i mnogima omiljen dodatak jelima nije prijatelj vašeg blistavog osmjeha. Razlog se ne krije u žarko crvenoj boji, već u velikoj količini kiseline koju sadrži.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

6. Bobičasto voće
Iako ga vae tijelo obožava, bobičasto voće poput malina, kupina, borovnica i ribiza zube može učiniti žutima. Razlog je snažna boja koja se lako prima na zubnu caklinu.

7. Gazirana pića
Slatka gazirana pića puna su šećera koji bi mogli izazvati karijers. No takvi napici, a posebno oni jarkih ili čak flourescentnih boja sadrže velike količine kiselina zbog kojih zubi mogu postepeno postati žuti.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

8. Umak od soje
Vrlo zanimljiv dodatak jelima u kojem od pamtivjeka uživa cijela Azija jelu daje egzotičnu aromu, ali, na žalost, vašim zubima žutilo. Razlog je taj što većina kupljenih soja umaka nije dobivena prirodnom fermentacijom već je proces ubrzan dodavanjem klorovodične kiseline koja šteti caklini zuba.

9. Cikla
Vrlo zdrava namirnica prepuna korisnih vitamina i minerala izvrstan je dio svakodnevne prehrane. No njezina snažna boja ostati će tijekom rezanja na vašim prstima, a kod konzumacije i na vašim zubima.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

10. Čaj
Čajevi su se tijekom povijesti koristili za bojanje i nijansiranje tkanina, a takav učinak imaju i na vaše zube. Posebno snažan efekt imaju tamniji čajevi i zato je dobro nakon ispijanja ukusnog i zdravog napitka dobro oprati zube.

Podijelite članak
REKLAMA
KRAJ REKLAME
REKLAMA
KRAJ REKLAME