Deset pitanja na koja ni nakon 50 godina nema odgovora

607_20131122134632_ubistvo_jfk

Zastave su jučer bile na pola koplja na svim zvaničnim zgradama u SAD u znak sjećanja na predsjednika Johna F. Kennedyja ubijenog prije 50 godina. Brojna su dešavanja obilježila pola vijeka od smrti najmlađeg predsjednika u historiji SAD-a. Baš kao što su brojne teorije zavjere o atentatu, načinu života i stvarnom liku i djelu JFK-a. The Independent je izdvojio deset pitanja na kojih ni nakon 50 godina od ubistva još uvijek nema odgovora.

1. Da li je postojao i drugi napadač?

Slijed, broj i putanja metaka koji su islajni u Teksasu, tema je debata u kojoj mnogi vjeruju da je zvanična vladina verzija događaja nevjerovatna, te da ukazuje na postojanje drugog napadača. Studija filma koji je načinio Zapruder pokazala je da ga je jedan od tri metka ispaljena na američkog predsjednika, poptuno promašio, drugi ga je pogido u vrat, a treži, smrtonosni, u glavu. Teroetičari zavjere tvrde da je nevjerovatno da je Oswald djelovao sam. To potvrđuje i 40 svjedoka koji su tvrdili da su vidjeli pucnje ili dim iz potpuno drugog pravca. Čak je nećaka Kennedyja, Kathleen Kennedy nedavno postavila pitanje da li je ubica njenog ujaka samostalno djelovao.

2. Gdje je pogođen Kennedy?

Jedna od pažnje vrijedna, scena iz filma Olivera Stnea „JFK“ je ona kada glavni lik gleda Zapruderov snimak – posebno „framove 312 i 313. Oni prikazuju trzaj Kenndyjeve glave unazad i u lijevo. Prema Stoneovim riječima, ali i mišljenju brojnih kritičara zvanične verzije dešavanja u Dallasu, snimak je dokaz da je na Kennedyja pucano sprijeda. Stone to potvrđuje i izjavama nekolicine svjedoka. U nedavnom intervjuu za CNN, Stone je rekoa da su „brojni svjedoci vidjelu veliku rupu na glavi američkog predsjednika. Čak su opisivali i kako se moglo vidjeti da iz rupe curi sadržaj malog mozga.“ Mnogi teoretičari tvrde da je tokom autopsije, pozadina glave predsjednika „zakrpana“.

3. Šta se desilo sa Kennedyjevim mozgom?

U svojoj posljednjoj knjizi End of Days: The Assassination od John F. Kennedy“, James Swanson tvrdi da je Robert F.Kennedy, koji je kasnije ubijen, u tegli uzeo mozak svog brata, kako bi sakrio pravu istinu o bolestima od kojih je bolovao predsjednik Kennedy. Drugi tvrde da se detaljnijom pretragom mozga moglo doći do zaključka o pravcu fatalnog metka. Šta se u stvari desilo sa mozgom, ostaje misterija.

4. Da li su autentične fotografije Oswalda u vrtu?

Poznate fotografije Oswalda koji sa puškom marke Carcano stoji u vrtu i drži marksisitičke novine smatraju se jednim od neoborivih dokaza protiv Oswalda. Oznake na mecima ispaljenim iz puške podudaraju se sa onima pronađenim u Texasu, nakon ubistva. Oswald je tokom ispitivanja, insistirao na otme da su fotografije lažne. Komisija je pak utvrdila da su fotografije stvarne. Ipak, mnogi su ostali zatečeni razlikama u fotografijama objalvjenim u Life magazinu i onima objalvjneim u The Detroit Free Press. Na jednoj od njih je prikazana puška snajperskih opsega, a na drugoj ne. Ova teroija je naširoko diskreditirana i objašnjavana kao anomalijom u objalvljivanju fotografija u to vrijeme.

5. Da li je originalni izvještaj obdukcije uništen?

Prema riječima T.Jeremyja Gunna, koji je radio u odboru revizije zapisnika ubistva, u depoziciji jednog od doktora koji je izveo obdukciju, Jamesa Josepha Humesa, tvrdi se da procedura nije izvršena u normalnim okolnostima. Humes tvrdi da su neke procedure izostavljene, uključujući i onu vađenja i vaganja organa. Pored pitanja zbog čega ova procedura nije izvršena, Humes tvrdi da rukom pisana verzija autopsije koja se nalazi u državnom arhivu nije original. On tvrdi da je originalna verzija umrljana krvlju i da ju je on tada sa sobom ponio svojoj kući, jer je bio zabrinut da bi mogla postati jezivim izloškom. Također je tvrdio da je original spalio. Upitan da li misli da je u originalnoj kopiji stajalo bilo šta što u kopiranoj nije, rekao je: „Mislim da ne.“

6. Da li su mijenjane izvorne fotografije sa obdukcije?

Kontroverza se nastavlja i kada su u pitanju oficijalne fotografije obdukcije. Sandra Spencer koja je navodno učestvovala u izradi filma, je 1997. izjavila kako to nisu fotografije kojih se sjeća. „Negativi koje smo mi izrađivlai nisu prikazivali masovnu povredu glave koje se ovdje mogu vidjeti“, rekla je T.Jeremyju Gunnu.

7. Koliko interesovanja su imali zvaničnici za Leeja Harveya Oswalda?

Prave omjere veze između Lee Harveya Oswalda i CIA-e vjerovatno neće biti poznato prije nego CIA 2017. objavi izvještaja o ubistvu JFK-a. Ono što je poznato je da je CIA pratila svaki Oswaldov pokret. Senator Richard Schweiker jednom je izjavio kako je CIA svoje otiske ostavila svuda po navodnom mladom ubici.

8. Šta je CIA znala o vezama između Oswalda i Kube?

U svojoj knjizi „A Cruel and Shocking Act“, novinar Philip Shenon pokušava otkriti više o malo poznatoj Oswaldovoj posjeti Mexicu, u to vrijeme leglu šijunaže hladnog rata. Prema navodima iz knjige, svjedoci su Oswalda viđali na zabavi sa Meksikankom koja je radila za Kubu. Drugi svjedoci su tvrdili da se Oswald obavezao na ubostvo Kennedyja, kao i da se sastao sa zvaničnikom SSSR-a koji se navodno bavio ubistvima. Warrenov izvještaj je većinom nekompletan kada su u pitanju saznanja FBI-a i CIA s obzirom da su dokumenti izgubljeni. Ostavljeni sa premalo informacija, Komisija je bila prisiljena odbaciti bilo kakve sugestije o vezama između Oswalda i Rusa ili Kubanaca. Mnogi samtraju da će i u ovm slučaju izvještaji CIA-e koji će biti objavljeni 2017. objasniti veze između Oswalda i CIA-e – u koliko ih je bilo, naravno.

9. Da li je Jack Ruby bio informant FBI?

Čovjek koji je upucao Lee Harvey Oswalda, voditelj noćnog kluba u Dallasu, po imenu Jack Ruby, spona je mnogi teoretičara zavjere. Mnogi tvrde da njegovo ubistvo Oswalda samo dio šire mreže, kao i da je imao ozbiljen veze sa organiziranim kriminalom.

Prema izvještaju Komisije za ubistva, Ruby je ponekad bio uposlen kao provincionalni inormer o kriminalu. Teroteičari zavjere tvrde da je Rubyjeva veza s policijom i FBI negirana, kako bi se izbjegle upravo sumnje u širu zavjeru, kao i kako bi se umanjio značaj njegovih veza sa organiziranim kriminalom.

10. Šta se nalazi u CIA-nim izvještajima koji će biti deklasificirani 2017.?

Hiljade dokumenata koji su vezani za istragu o ubistvu JFK, još uvijek su pod oznakom tajno, ostavljajući otvorene mogućnosti za brojne spekulacije, dozvoljavajući da neodgovorena pitanja ostanu – neodgovorena.

Autor Jefferson Morley zajdno sa oš jednim istraživačem G. Robertom Blaekom uputio je ove sedmice prijedlog CIA-i u kojem traže objavu tih dokumenata. Oni ostaju zaštićeni iz razloga zaštite nacionalne sigurnosti. Stoga, mnogi smatraju da odugovlačenjem skidanja oznake tajno CIA ohrabruje pojedince da i dalje misle i vjeruju kako se „nešto namjerno želi sakriti“.

federalna.ba