Deset popularnih, ali loših navika kojima uništavamo tijelo

1636989708 bolovi
Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE
MARKETING

Budući da je sa širom upotrebom cjepiva došlo do otvaranja i aktivnosti koje nam možda prošle godine nisu bile zamislive, vjerovatno ste ponovno razmišljali o aktivnijem načinu života, vježbanju i općenito dovođenju tijela u red i brige za zdravlje.

Mnoge stvari koje su vam možda prošle godine ušle u naviku, poput duljeg boravka na kauču, povlačenja u lockdownu i ostalih za figuru nepopularnih stvari, ove godine imate priliku ispraviti.

Međutim, krenite polako, a mi donosimo popularne aktivnosti kojima si možete uništiti tijelo.

Grčevi u leđima od previše bingea

U pandemiji su mnogi počeli više koristiti mobitele, laptope i druge manje uređaje za gledanje serija i televizije generalno. Takve uređaje možemo ponijeti i sa sobom u krevet ili na kauč ili ih koristiti na putu do posla ili škole.

Međutim, kirurg i specijalist za probleme s leđima dr. Neel Anand upozorava da je to rezultiralo porastom pacijenata s grčevima i bolovima u leđima u vratu.

Planirate li binge, isplanirajte i pauze da nakratko protegnete noge i leđa. To je sve što treba, kaže.

Pogrešno sjedite dulji period

Mame i bake nisu bile u krivu – pogrbljeno držanje s vremenom može jako loše utjecati na leđa. No, isto je i s pretjeranim ispravljanjem – i takvo sjedenje može uzrokovati bolove u leđima.

Stručnjaci ističu da, ako dugo sjedite primjerice zbog posla, pripazite da je stolica na visini tako da su vam koljena pod kutom od 90 stupnjeva, a stopala ravno na podu. Tako će i leđa imati ispravnu potporu.

Trčite na pogrešnoj podlozi

Bilo da trčite, kao oblik tjelovježbe, na betonu ili asfaltu, trčanje na tvrdoj podlozi priličan je udarac za zglobove i kralježnicu. Mnogi profesionalni trkači kažu da itekako osjete razliku u podlozi za trčanje.

Stručnjaci savjetuju da pokušate mijenjati podlogu za trčanje, pronaći zemlju ili travu pa se dio rute skinuti s tvrde podloge.

Pijete previše tableta protiv bolova

Trpjeti bolove nije dobro ni zdravo, složit će se svaki liječnik, no i s analgeticima treba biti umjeren.

Liječnici upozoravaju da sve veći broj ljudi smatra da ako im od jedne tablete nisu prošli bolovi, onda ne smije biti problema ako popiju drugu i treću. To, naravno, nije istina i može biti opasno za organizam.
Preskačete redovne i preventivne preglede

Bez obzira radi li se o mamografiji, kolonoskopiji, papa ili HPV testu, ili pak pregledu za otkrivanje neki drugi oblik raka, često se odgađaju pregledi koji mogu spasiti život. Konzultirajte se s obiteljskim liječnikom jer su preventivni pregledi jedan od pametnijih izbora koje možete napraviti za svoje tijelo.

Pogrešno izvodite vježbe

Ne bi bilo prvi puta da se vježbe van kontrolirane situacije, bez trenera i nadzora, izvode potpuno pogrešno što, naravno, može dovesti i do ozbiljnih povreda. Najveća je opasnost od dodavanja prevelikih težina u teretani, a rizik se povećava i ako se prije vježbanja ne zagrijete.

Oslanjate se na dodatke prehrani

Premda dodaci prehrani mogu biti korisni, oni nisu zamjena za prirodne izvore hranjivih tvari kao ni za hranu. Štoviše, uzimanje previše dodataka bez konzultacije s liječnikom može biti i opasno jer bez detaljnog pregleda ne možete znati koji vitamin ili mineral vašem tijelu nedostaje, a kojeg možda imate previše.

Ne pijete dovoljno vode

Trebalo bi piti osam do deset čaša vode dnevno, a u to se ne računa kava, sokovi i slično. Ne činite li to, možete dehidrirati, a to može dovesti do suhe kože i ustiju, glavobolja i niskog krvnog tlaka.

Ne dobijate dovoljno vitamina D

Jedna od najgorih stvari koje možete napraviti za svoje tijelo, upozoravaju stručnjaci, jest zatvoriti se u unutrašnji prostor i ne izlaziti čime tijelu uskraćujete prirodnu apsorpciju vitamina D. To pak može dovesti do kroničnih bolova, umora, znojenja i depresije.

Slaba zubna higijena

Postoji jaka veza između slabe zubne higijene i ozbiljnih srčanih bolesti. Naime, razvoj bolesti desni ili gingivitisa i odgađanje rješavanja tog problema može dovesti do sistemskih bakterijskih infekcija koje pak mogu napasti srčane zaliske. Redovno posjećujte zubara i pazite na svoje zube, prenosi Eat This.