Portal 072info

Deset rekorda na aukcijama umjetničkih djela u 2015.

Sajt Blouinartinfo.com koji se bavi svijetom kulture i umjetnosti objavio je listu 10 umjetničkih dijela koja su dostigla rekordne svote na aukcijama održanih proteklih 12 meseci.

Ukupni obrt međunarodnih licitacija dostigla je u 2015. vrtoglavih 1,48 milijardi dolara, od kojih je veći dio ostvaren u Njujorku gdje je dvema rivalskim aukcijskim kućama, Kristiju i Sotbiju, pripala organizacija 10 najznačajnijih prodaja.

Dobre rezultate bilježe i drugi aukcijski centri poput Londona, Hong Konga i Los Anđelesa. Četrnaest slikara i vajara, svi listom “muškarci i bijelci”, autori su 20 najskuplje prodatih dijela. Na spisku nema nijedne žene.

Apsolutni aukcijski rekord drži slika “Žene iz Alžira” Pabla Pikasa iz 1955. koja je 11. maja ove godine u Njujorku prodata za 179,36 miliona dolara. Riječ je o jednoj od varijacija istoimene serije od 15 platna koju je španski majstor naslikao u čast Anrija Matisa, koji je umro u novembru 1954.

Na drugom mjestu našla se slika “Ležeći akt” Amedea Modiljanija koja je 9. novembra u njujorškom Kristiju dostigla cijenu od 170,40 miliona dolara, što je najviši iznos za koji je ikada prodato djelo ovog umjetnika. Nakon devet minuta licitiranja, slika je pripala kineskom kolekcionaru koji se nadmetao putem telefona.

Treća pozicija pripala je skulpturi “Čovjek koji pokazuje prstom”, švajcarskog umetnika Alberta Ðakometija, sa cijenom od 141,28 miliona dolara, ostvarenom 11. maja, takođe, u Kristiju.

Četvrta je slika “Medicinska sestra” (Nurse) Roja Lihtenštajna koja je svega nekoliko minuta nakon Modiljanijevog akta prodata za 95,36 miliona dolara, a peta slika “Br. 10” Marka Rotka koja je dostigla 81,92 miliona dolara.

Ostalih pet mjesta zauzimaju slika “Bez naslova” (Untitled) Saja Tvomblija (70,53 miliona dolara), Pikasov akt “La Gommeuse” (67,45), slika “L”Allée des Alyscamps” Vinsenta van Goga (66,33), slika “Vodeni ljiljani” Kloda Monea (54,01) i Van Gogov “Paysage sous un ciel mouvementé” (54,01) .

nezavisne.com

Podijelite članak

Zapratite 072info na Instagramu! 

KLIKNI OVDJE

Holler Box