Deset stvari koje razvedeni roditelji treba da rade kako bi ispravno odgajili djecu

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE
MARKETING

Broj razvedenih brakova raste iz dana u dan, a najviše tokom i posijle razvoda ispaštaju djeca. Saznajte kako da izbjegnete ovakvu situaciju? Evo nekoliko savjeta koji mogu pomoći razvedenim roditeljima u odgajanju djece.

1. Obrišite suze i tužno lice zamenite srećnim – uradite to za vaše dete.
Vaše izlive najdubljih i najmračnijih osećanja ostvite za psihoterapeuta, psihologa i prijatelje, ali se sudržite od nervih slomova pred svojom decom. Niko ne kaže da treba da glumite sreću, slobodno zaplačite pred decom, to će im staviti do znanja da je u redu da i ona plaču, odnosno pokazuju svoje emocije, piše “Yumama“.

Pogledajte i Kejt Vinslet: Razvod je dobar za djecu!

2. Naučite da sarađujete sa bivšim partnerom.
Čak iako mrzite partnera iz dna duše i želite da ga ubijete, neophodno je da popravite odnose i oboje ispunite ulogu roditelja. Ukoliko zajedno učestvujete u vaspitanju i odgajanju dece, to će se pozitivno odraziti na vaše mališane. Saradnja među roditeljima je izrazito važna, i pomoćiće deci da lakše prihvate ovu činjenicu.

3. Ne govorite loše o bivšem partneru pred detetom.
Deca su sklona idealizaciji roditelja. Ipak, ako jedan roditelj govori loše o drugom, to može da poremeti osećanja kod deteta. Zapamtite da deca nisu dovoljno zrela kako bi se izborila sa ovakvim rečima i situacijama. Zato je najbolje da vodite računa šta govorite o njima i olakšate im odrastanje što je više moguće.

Pogledajte i 5 razloga zbog kojih sam želela da se moji roditelji razvedu

4. Ne koristite decu kao objekat kojim ćete pretiti bivšem partneru.
To je podlo, pokvareno i nekorektno. Vaša deca će se naći u “između dve vatre.” Kada god vam nešto ovako padne napamet, pomislite na posledice koje će se odraziti na vašu decu i izbacite ovu ideju iz glave.

5. Napravite sporazum o starateljstvu.
Ukoliko se lepo dogovorite oko starateljstva, to će u mnogim aspektima olakšati situaciju i vama i vašem partneru, a i deci. Detaljno odlučite o svemu i sve to stavite na papir. A što je najbitnije, oboje se pridržavajte dogovora.

Pogledajte i 9 znakova da je brak u ozbiljnoj krizi

6. Prisustvujte porodičnim okupljanjima.
U budućnosti će se desiti mnogo situacija kojima bi trebalo da prisustvuju oba roditelja. Ne budite tvrdoglavi, jer vaše prisustvo je zapravo podrška za vaše dete.

7. Razgovarajte sa detetom o razvodu.
Ovaj razgvor je i neizbežan i neophoda. Ipak, veoma je važno da priču prilagodite uzrastu dece kako bi vas što bolje razumela. Ukoliko sami ne možete da ocenite kako da se ostavite u ovom razgovoru, popričajte sa prijateljima ili terapeutom.

Pogledajte i Dirljivo pismo jednog bivšeg supruga: Danas se okončao naš brak…

8. Ohrabrite decu da pričaju o drugom roditelju.
Jednostavno ih pustite da pričaju. To je u redu, zdravo je i normalno.

9. O svim dogovorima obavestite članove uže porodice i prijatelje.
Svi iz vašeg okruženja bi trebalo da budu upućeni u situaciju, kako bi mogli da pomognu kada je potrebno i kako bi znali kako da se postave u određenim situacijama.

Pogledajte i Gvinet Paltrou o bivšem suprugu: On je najbolji otac godine!

10. Nastavite sa svojim životom.
Pre ili kasnije, ali produžite dalje… Nemojte da dozvolite da vas savlada bol, jer će to naneti više štete i vama i vašoj deci. Tugujte, budite ljuti, ali nemojte da dozvolite da vas to omete u ulozi roditelja u kojoj biste bili savršeni.