Deset stvari na koje trebate obratiti pažnju prilikom kupovine kuće

Screenshot 2 109
Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE
MARKETING

Prilikom obilaska kuće potencijalni vlasnici je počinju porediti sa svojom listom želja. Iako ćete znati da li ispunjava osnovne zahtjeve, od broja spavaćih soba do veličine bašte, ne možete uočiti svaki detalj kuće kada je prvi put pregledate.

Treba imati u vidu da je ovo komplikovan proces koji iziskuje mnogo vremena, ali i novca. Ovo su smjernice koje će vam pomoći da napravite procjenu stanja.

Provjerite podove

Obratite pažnju na podove, naročito one u blizini kupaonice. “Neravni podovi su znak da su vodoinstalateri stavljali nekvalitetne vodovodne instalacije”, kaže Michael Ingui iz firme Baxt Ingui Architects. Neravni podovi u drugim dijelovima kuće znače da će biti potrebno obaviti dodatne građevinske poslove.

Uočite pukotine na zidovima

“Pukotina na zidu od cigle znači da postoji kretanje materijala, što ukazuje na ozbiljne strukturne probleme”, kaže David Briggs, osnivač njujorške firme Loci Architecture. Oko malih pukotina se vjerovatno ne treba brinuti, ali na veće i one koji imaju drugačiju boju obratite pažnju.

Probajte vidjeti da li je nešto prikrivano

Loše ofarbani zidovi nisu nužno katastrofalna stvar. Međutim, ako vam se čini da kuća već neko vrijeme nije renovirana i ako u podrumu ili negdje drugo spazite kantu boje, to može biti loš pokazatelj. “To vjerovatno znači da su prije nego što su stavili oglas za prodaju nešto popravljali ili prikrivali”, kaže Ingui. Vjerovatno je riječ o problemima sa termitima ili mravima.

Istražite da li curi voda

Dok ste u podrumu, pripazite na vodu. Ako je nedavno bilo kiše, a podrum izgleda suho, to su dobre vijesti. Ako je suho, a podrum izgleda vlažno, trebali biste otkriti odakle dolazi voda.

Testirajte prozore

“Otvorite i zatvorite prozore. Da li se pravilno zatvaraju? Uzmite u obzir da ljudi obično zamjenjuju prozore jeftinijim i nekvalitetnijim”, preporučuje Ingui. Ovo ne bi trebala biti velika poteškoća, ali troškovi se ipak zbrajaju. Jeftini ili neispravni prozori također će povećati troškove grijanja ukoliko ih ne zamijenite.

Pregledajte krov

Pitajte kada je krov mijenjan i zatražite garanciju. Starije kuće mogu imati nekoliko slojeva krovišta, od kojih neki mogu imati azbest. Nestručna osoba će teško znati sve o krovu samo na osnovu gledanja, pa se nemojte bojati postavljati pitanja ili tražiti mišljenje stručnjaka.

Pogledajte drveće

“Kupci, pa čak i agenti za prodaju često zanemaruju drveće, jer ne misle da je to važan dio kupovine”, kaže Nick Gromicko, osnivač Međunarodnog udruženja osoba koje se bave stručnom kontrolom objekata. Međutim, drveće u blizini kuće predstavlja sve vrste rizika, poput drveća koje se zapali ili padne za vrijeme oluje. Manji rizici uključuju punjenje oluka lišćem, “ulazak” korijena u podrum ili skriveni insekti. Uklanjanje velikog drveća niz cestu može biti skupo, naročito u urbanim sredinama.

Provjerite električne i vodovodne instalacije

Problemi s električnom energijom i vodovodom teško će biti otkriveni golim okom. Ingui kaže da voli provjeriti kako su sortirane instalacijske kutije. Pogledajte električni panel i pitajte vlasnika da li mu često nestaje struje. Kada je riječ o električnim i vodoinstalaterskim nedoumicama, dobra je ideja potražiti mišljenje stručnjaka.

Raspitajte se o historiji objekta

Ingui predlaže da pitate agenta koliko dugo je kuća bila u prethodnom vlasništvu. Morate voditi računa o svim detaljima. “Možda postoje nove pločice ili elementi, ali je cjevovod star”, upozorava Ingui.

Šta trebate uraditi nakon obilaska kuće

Pobrinite se i da su svi radovi u kući prijavljeni. Na primjer, prethodni vlasnici možda su dodali treću spavaću sobu, ali dozvole nikada nisu podnesene i kuća se oporezuje kao dvosobna.