Deset svakodnevnih navika zbog kojih vam se kosa prorijedila

rijetka kosa cetka 98

Možda vas brine naizgled pretjeran gubitak kose, ali važno je znati da je svakodnevno opadanje vlasi potpuno normalna pojava.

No, u određenim trenucima možete shvatiti da stvarno gubite puno više kose nego što biste trebali. Razlog tome mogu biti i neke od vaših svakodnevnih navika.

1. Preskačete obroke

Kad ne unosite dovoljno kalorija, vaše tijelo preusmjerava svu energiju prema bitnim funkcijama – poput vaših srca i mozga, ostavljajući kosu i vlasište u drugom planu. Nepravilna prehrana može biti šok za vaše hormone i često dovodi do stanjivanja i opadanja kose, dok nova kosa ne raste da bi je nadomjestila. Zapravo je jedan od glavnih simptoma anoreksije i drugih poremećaja prehrane upravo ozbiljan gubitak kose.

2. Previše vremena provodite na suncu

Kada ste dugo na suncu, sunčeve UV zrake počinju nagrizati elastičnost i snagu vaše kose. Dugotrajno izlaganje toplini i sunčevoj svjetlosti može isušiti kosu i vlasište te ih oštetiti što rezultira lomljivom kosom koja može dovesti i do gubitka kose. Lagana i svijetla kosa posebno je osjetljiva na sunce.

3. Frizure

Pletenice, punđe ili rep stavljaju ogromnu i stalnu napetost na folikule dlake blizu korijena. To u ekstremnim slučajevima može rezultirati vučnom alopecijom, stanjem koje zauvijek slabi folikul i onemogućava rast kose.

4. Ne perete kosu dovoljno često

Nakupljanje prljavštine, ostataka proizvoda i nakupljanje ulja na vlasištu može začepiti folikule dlake, što otežava rast kose. Ako se to ne liječi, često dovodi do stanjivanja i gubitka kose.

5. Ne šišate kosu redovno

Koliko god jednostavno zvučalo, redovito šišanje kose može vam pomoći u zdravom procesu rasta i spriječiti stanjivanje vlasi. Redovitim šišanjem uklanjaju se suhi, lomljivi i mrtvi dijelovi vrhova.

6. Tuširate se vrućom vodom

Vruća voda dehidrira pramenove kose, jednako kao i kožu, čineći je suhom, lomljivom i sklonom pucanju i ispadanju. U kombinaciji sa šamponom koji s kose uklanja zaštitna ulja, pore tjemena prekomjerno se opterećuje što može oštetiti korijenje i dovesti do dodatnog ispadanja kose. Vruća voda također može povećati populaciju klica i bakterija na glavi.

7. Češete se po glavi

Osjećaj svrbeža na tjemenu može biti posljedica gljivične infekcije, alergija ili upala – što je sve štetno za kosu i potencijalno može rezultirati stanjivanjem i ispadanjem.

8. Koristite alate za oblikovanje koji spaljuju kosu

Sušila za kosu, pegle za kosu i uvijač mogu biti vrlo grubi prema kosi. Visoka temperatura prži ulja i proteine na vašoj kosi, kao i njezine zaštitne kutikule, remeti ravnotežu vlage i uzrokuje lomljenje i stanjivanje. Vaša kosa tada postaje suha i nedostaje joj snage što rezultira pucanjem vlasi.

9. Igrate se s kosom

Nažalost, i to može s vremenom pridonijeti lomljenju i gubitku kose. Stalnim povlačenjem pramenova slabite folikule. A vaše ruke, koliko god one bile čiste, i dalje na sebi nose znoj, prljavštinu i ulja.

10. Grubi ste prema mokroj kosi

Naši su pramenovi najslabiji i najskloniji trenju kad su mokri. Češljanje pod tušem, praćeno grubim trljanjem ručnika, stvara idealne uvjete za pucanje vlasi, piše Bright Side.

Prethodni članakMEDICINSKA SESTRA PACIJENTU UBRIZGALA BENZIN UMJESTO FIZIOLOŠKOG RASTVORA: Prijeti joj do osam godina zatvora
Sljedeći članakOčistite zaostale toksine i ubrzajte metabolizam sa ovim pićem