Portal 072info

Desetine osoba prosi na magistrali kod tunela Vranduk, policija je bespomoćna

Na magistralnom putu M-17 tokom izvođenja radova u tunelu Vranduk II iz dana u dan se mogu vidjeti desetine osoba koje se bave prosjačenjem i nelegalnom prodajom. Policija je bespomoćna, a problem se iznova ponavlja. Majke u naručju s bebama, maloljetna djeca, kao i druge punoljetne
osobe koje prose ili prodaju predmete kao što su naočale i parfemi svakodnevno se nalaze u kilometarskim kolonama u Vranduku te tako u opasnost od nesreće izlažu sebe i vozače koji se kreću ovom trasom.

Iz Ministarstva unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona su kazali da svakodnevno provode aktivnosti na suzbijanju prosjačenja, ali da ovaj problem nisu riješili ni puno veći gradovi.

“U proteklom periodu smo proveli aktivnosti te su izdati prekršajni nalozi, a aktivnosti se svakodnevno provode. Međutim, ovo je problem koji nisu riješili ni veći gradovi, a mi ćemo nastaviti na sprovedbi naših aktivnosti”, izjavila je glasnogovornica MUP-a ZDK Aldina Ahmić.

Prosjačenje nije problem koji je zabilježen samo na magistralnom putu M-17 već i na drugim mjestima u Gradu Zenica. Iz Centra za socijalni rad su kazali kako je u aprilu održan sastanak s pripadnicima MUP-a ZDK na ovu temu i to nakon što je u saobraćajnoj nesreći kos Vranduka povrijeđena maloljetna curica koja je prosjačila.

“Problem prosjačenje je prisutan već 25 godina kod nas te mi u Centru isto toliko i rješavamo te probleme. U više navrata su prijavljivani multidisciplinarni projekti koji bi rješavali ovu problematiku. Krajem aprila smo imalo sastanak s predstavnicima MUP-a ZDK gdje je iznesen problem prosjačenja isprd tunela Vranduk i dogovoreno je da se inicira sastanak MUP-a, Tužilaštva ZDK i suda kako bi pronašli rješenje za to. Centru se obraćaju iz MUP-a ZDK i mi na takvu dojavu na teren šaljemo referenta koji pokušava djelovati, upozoravati i ukazivati porodicama na štetnost, a posebno na opasnost po zdravlje djece”, kazala je v.d. direktorica Centra za socijalni rad Zenica Meliha Popović u razgovoru za Klix.ba.

Ono što struka, pedagozi i drugi članovi multidisciplinarnog tima ističu jeste da svi koji daju novac osobama koji se bave prosjačenjem samim tim i odobravaju te aktivnosti koje se protive zakonu.

E.M/Klix.ba

Podijelite članak
  • 30
    Shares

Počitajte još

Nacionalizam i 24 godine nakon rata: U Žepču zapaljena zastava BiH

072info

ZENICA: Pronađena droga, dvije teške krađe

072info

MUP ZDK: Savjeti poslovnim subjektima na unapređenju sigurnosti e-mail korespondencije, kao i upozorenja građanima

072info

Zapratite 072info na Instagramu! 

KLIKNI OVDJE

Holler Box