Desetine zemalja pružaju pomoć žrtvama zemljotresa u Turskoj i Siriji

Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
MARKETING
Dozvoljeno preuzimanje dijela teksta uz obavezno navođenje i linkanje izvora odnosno da se kompletan tekst može pročitati na portalu “072info”.

Više od 45 zemalja odgovorilo je na hitan apel za podršku turskih vlasti i poslale svoje spasilačke timove i humanitarnu pomoć.

Desetine država i organizacija ponudile su pomoć u spašavanju na jugoistoku i sjeverozapadu Turske i susjednoj Siriji, koje su pogodile zemljotrese u ponedjeljak, a u kojima su poginule hiljade ljudi.

Francuska, Španija, Mađarska, Bugarska, Poljska i nekoliko drugih država članica Evropske unije poslalo je opremu za uklanjanje krhotina i timove za potragu i spašavanje

ČITAJ JOŠ:  Novi zemljotres u Turskoj: Stradalo više od 4.300 ljudi

Ruski vojnici pružaju pomoć u Siriji, a Moskva također šalje četiri aviona sa spasiocima i opremom u Tursku.

Sjedinjene Američke Države su izrazile spremnost da pomognu stanovnicima “s obje strane” tursko-sirijske granice pogođenim zemljotresima, dok Washington isključuje mogućnost direktne interakcije sa sirijskom vladom.

Grčka, koja ima teške odnose sa Turskom, poslala je tim od 21 spasioca, pet doktora, stručnjaka za seizmiku i građevinskog inžinjera u područje katastrofe.

Izraelske vlasti šalju vojni spasilački tim u region. Premijer Benjamin Netanyahu odobrio je zahtjev za humanitarnu pomoć za Siriju primljen preko diplomatskog predstavnika.

ČITAJ JOŠ:  Konzul BiH u Istanbulu: Jutros nema informacija da je stradao ijedan naš državljanin

U pogođenim područjima Turske i Sirije u toku je aktivna potraga za preživjelima.

Klix.ba

GODISNJICA
MARKETING