Destinacije na kojima će građani BiH moći ljetovati

Dolazak proljeća turističke agencije u BiH spremno dočekuju kako bi što prije uradili aranžmane za mjesta gdje će građani BiH moći putovati na odmor. Nekoliko je destinacija koje bi mogle biti aktuelne ove sezone. Turska je destinacija koja je bila posjećena i ove zime, zbog blažih mjera koje ova zemlja ima. Tako se očekuje i u narednom periodu.

“Nova destinacija Egipat je itekako atraktivna. Već smo imali neke klijente koji su putovali u predsezoni. Očekuje se baš pravi bum u toku ljetne sezone. Tako da imao već dobre tendecije i pokazatelje oporavka turističkog tržišta za out going. Znači, za klijente koji žele da putuju i borave vani”, rekao je Enes Ibrahimagić, vlasnik i direktor agencije “Sol Azur&Buena Vista”.

Turističke agencije u BiH obradovane su viješću iz Hrvatske, uz određene mjere, da će i ove godine moći ljetovati u ovoj zemlji. Zbog toga Turističke agencije primaju pozive, kako bi građani rezervisali rani booking. Gledajući pravila ulaska u zemlje regije, Hrvatska sada ima najoštrije mjere, ali će se ipak moći u ovom trenutku ući u ovu zemlju, uz potvrdu vakcinisanja protiv corona virusa ili potvrdu o preboljeloj bolesti. Ako nemate ni jedno ni drugo, dovoljan je PCR ili antigenski test. Srbija i Crna Gora u ovim trenucima imaju liberalne mjere za naše državljane.

“U agenciji, u okviru zvaničnih programa putovanja, će biti ljetovanja u Turskoj autobusom. Ono što pokušavamo pripremiti, jedna destinacija koja se otkriva, Albanija sa ljetovanjem u Draču. To su nekakve dvije nove destinacije”, rekao je Mladen Račić iz agencije “Kompas Tours”.

Srbija je ove sedmice postigla sporazum sa Grčkom o ulasku u ovu zemlju zbog ljetovanja, uz pravila slična Hrvatskoj. Zbog toga turističke agencije u BiH s premaju dopis grčkoj ambasadi, kako bi se informisali šta je sa našim državljanima, s obzirom da postoji interesovanje za ljetovanje i u toj zemlji.

Copy

“Znači to je stvar koju ćemo sasvim sigurno mi u agencijama relativno brzo imati kao tačnu i vjerodostojnu. Jer sve ostale informacije koje se dobijaju putem, pogotovo putem Facebook grupa i svega ostaloga, trebalo bi provjeriti i putnike upozoriti na takve informacije, nevaljale i netačne informacije koje vam mogu stvoriti probleme”, dodao je Račić.

Probleme bi mogle da stvore i netačne informacije oko odlaska u zemlje EU, ako niste njena članica. Za našu zemlju je jasno, na odmor u EU se za sada ne može. Mora biti valjan razlog dolaska, uz negativan PCR test, a čeka se i tzv. covid pasoš. Agencije se okreću i domaćim destinacijama, jer čini se da će Neum i ove godine biti primamljiv i za domaće i strane turiste, što se vidi i na njihovim ponudama. Ono čemu se nadaju turistički radnici je i dolazak stranih turista. Prošla godina je bila katastrofalna, ove se nadaju da će biti bolje, uskoro.

“Veliki broj najava za in coming, nadajući se tamo poslije druge polovice maja, odnosno nakon ramazanskih praznika i Bajrama, da će vjerovatno u tom periodu biti dosta in cominga u Sarajevu i oporava što će biti dosta interesantno za lokalne turističke objekte, hotelijere itd”, rekao je Ibrahimagić.

To bi osvježilo turističke zajednice i agencije u BiH, jer dolazak stranih turista je od velike važnosti za turizam u BiH. Da li će se neke mjere popuštati u našoj zemlji, ne najavljuje se. Ali podatak da je u BiH je do danas od početka ove godine ušlo ili izašlo više od dva miliona osoba osoba, a u istom periodu prošle godine ta brojka je prelazila pet miliona, dovoljno govori da će u danima koji dolaze, turistički radnici zavisiti od mjera koje budu na snazi u narednom periodu.

IZVORN1
Prethodni članakLoše vijesti za penzionere u FBiH: Najvjerovatnije neće biti povećanja penzija
Sljedeći članakNaučnici koriste pčele za pronalazak mina u BiH i Hrvatskoj