Portal 072info

Detaljan izvještaj o stanju u ZDK: Stagnacija svih vodostaja, nivo Bosne u Zenici 280 cm

Nakon podataka i informacija koje su prikupili od Operativnih centara civilne zaštite općina, općinskih Službi civilne zaštite i drugih subjekata na području Zeničko-dobojskog kantona (ZDK), konačno se, sa izvještajem o stanju u Kantonu, oglasila i Kantonalna uprava Civilne zaštite ZDK.  

Obilne kiše 

Kako su saopćili, od ranih jutarnjih sati područje Kantona zahvatile su obilne kišne padavine, koje su trajale osam sati bez prestanka. 

– Tom prilikom došlo je do pojave bujičnih voda u gradu Zenica i općinama Zavidovići i Maglaj. Vodostaj rijeke Bosne u Zenici iznosi 280 cm i za sada se održava na ovom nivou. Trenutno je kiša prestala padati i dolazi do lagane stagnacije vodostaja rijeka na području Kantona – kažu iz Civilne zaštite ZDK. 

U Zenici je, u mjestima Jagodići, Janjac i Vardište, u slivu rijeke Kočeve, došlo do začepljenja ispod mostova i odvodnih cijevi zbog čega je došlo do preljevanja iste po putnoj infrastrukturi i prijetila plavljenju stambenih objekata. 

– Također, u mjestu Seoci, sliv Babine rijeke, žačepila se odvodna cijev i prouzrokovala izljevanje po putnoj infrastrukturi. U mjestu Pepelari pokrenulo se klizište koje ugrožava putnu komunikaciju prema ovom mjestu. U ulici Prve zeničke brigade došlo je do pojave bujične vode, koja se prelijevala na putnu komunikaciju. Kontaktirani gradski organi uprave nadležni za djelovanje i obaviješteni o istom – dodaju iz Civilne zaštite ZDK. 

Ističu da se u Maglaju rijeka Jablanica izlila na lokalnu putnu komunikaciju, ali nije bilo ugroženog stanovništva. Također, podvožnjak na ulazu u Maglaj bio je poplavljen. 

– Obzirom da je kiša prestala padati, došlo je do stagnacije i povljačenja vode u korito. Nije bilo većih problema – kaže Anto Maglica, šef Službe civilne zaštite Maglaj. 

U Zavidovićima, a na osnovu informacije koju su u Civilnoj zaštiti ZDK dobili od dežurnog u operativnom Centru civilne zaštite, došlo je do manjim problema, zbog izlijevanja rijeke Gostović u mjestu Mahoje gdje se rijeka izlila na putnu komunikaciju. 

Normalizuje se stanje 

– U naselju Čumurane, zbog loše odvodnje došlo je do nakupljanja vode na putnoj infrastrukturi. U mjestu Biljačić, došlo je do slijeganja putne komunikacije, tako da su samo teretna motorna vozila mogla saobraćati. Sada se već stanje normalizuje i došlo je do povlačenja rijeke Gostović u korito – zaključili su iz Civilne zaštite ZDK.

AVAZ – D. PAŠALIĆ

Podijelite članak
  • 36
    Shares