Portal 072info

Detalji iz djetinjstva naše najveće nogometne zvijezde: Dok su drugi bježali u grad, Džeko je trenirao

ZAPRATITE NAS NA FACEBOOKU, OSTANITE INFORMISANI!

Slika golobradog Edina Džeke u trenirci Fudbalskog kluba Željezničar kako uz dječački osmijeh igra svoju omiljenu igricu i mašta da jednog dana virtuelni nogomet zamijeni onim pravim, postala je pravi hit na društvenim mrežama, a naš list otkriva gdje i kako je ona nastala.

Instinkt za gol

– Fotografija je nastala između dva treninga na jednom turniru u Švedskoj. Edin je uživao u nogometu, a posebno je volio igrati igrice. Jednostavno, on o nogometu misli 24 sata dnevno, to je radio i kao dječak. Isti je takav bio – otkrio je Haris Pekić, Džekin saigrač iz omladinskih kategorija Željezničara i dječak koji se na fotografiji nalazi u Edinovom društvu.

Prisjetio se Pekić i treninga na grbavičkoj šljaci, na kojim se već tada moglo vidjeti da će Edin postati profesionalni nogometaš.

– Dobro se sjećam svakog našeg treninga. Otac Midhat bi ga obično dovukao u crvenom Golfu 2, a on bi s torbom na ramenu istrčao s osmijehom na licu i jedva čekao da dodirne loptu. Bio je miran, nije puno pričao, on je svoje pričao na terenu, gdje je redovno postizao golove. Od malih nogu imao je taj instinkt za pogotkom, baš kao i sada, samo mu je bilo važno da zatrese mrežu – rekao je bivši golman omladinskih kategorija Željezničara.

Prisjeća se Pekić i jedne anegdote iz Džekinih kadetskih dana u Željezničaru.

Znao šta hoće

– Džeko je znao šta hoće. Sjećam se, uvijek smo neke izgovore tražili, bježali u grad, a on je uvijek ostajao, nije htio ići s nama, ostajao je na treningu, bio je uporan i zato je došao u sami svjetski vrh – rekao je Pekić.

Bh. napadač je godinama u vrhu svjetskog nogometa

Ševčenkove slike

Legendarni ukrajinski nogometaš Andrij Ševčenko idol je Edina Džeke.

– Uvijek je Džeko nosio sedmicu na dresu. Njegov idol je Ševčenko, a vatreni navijač je Milana. Sjećam se da nam je stalno pokazivao slike Ševčenka i divio se tom čovjeku – prisjeća se Pekić.

Avaz.ba

Podijelite članak