AUTOR: H.D.
DATUM:
KATEGORIJA: Svijet / Vijesti

Početkom ovog mjeseca u Francuskoj je detektovan bretonski soj koronavirusa, a nadležni su danas saopćili više detalja o njemu.

Ovo je prvi francuski soj koronavirusa koji je otkriven u bolnici Lannion koja se nalazi u departmanu Cotes-d’Armor. Soj je detektovan u klasteru koji je nadziran tri sedmice.

Od 13. marta do danas je registrovano osam osoba zaraženih ovim sojem. Detaljnije informacije o njemu su danas objavili iz Regionalne zdravstvene organizacije za Bretanju (ARS).

Zvanični naziv soja je 20C, a od osam osoba koji su se njime zarazile, sedam ih je imalo negativan test na koronavirus.

Direktor ARS-a Stephane Mulliez je ukazao da ovaj soj ne reaguje uvijek na PCR test, ali da su osobe imale kliničku sliku koja ukazuje da je riječ o koronavirusu.

Epidemiolog Pascal Crepey smatra da je moguće da PCR testovi ne reaguju ili da ovaj soj, kako je naveo, uopće nije prisutan u nosu. To znači da za ovaj soj možda nisu upotrebljivi brisevi nosa.
“Nije moguće zaključiti da postoji direktna veza između ovog soja i smrtnosti”

Ipak, Mulliez uvjerava da postoji mogućnost detekcije ovog soja kod osobe koja je njime zaražena. Osobe koje su bile zaražene ovim sojem su preminule. No, riječ je o starijim osobama koje su već imale komorbiditete.

“Sekvencirali smo ovaj soj i zaraženi su nažalost preminuli. No, ne možemo zaključiti da postoji direktna uzročno-posljedična veza između ovog soja i smrtnih slučajeva. Uzorci su uzimani postmortem i ti pacijenti su bili na intenzivnoj njezi. Bili su starije dobi i imali su komorbiditete”, ukazao je Mulliez.

Prve analize Instituta Pasteur su pokazale da ovaj soj nije zarazniji. Za bretonsku varijantu je istaknuto da je nositelj devet mutacija.
“Potrebno provesti veliko istraživanje”

Genetičar i endokrinolog Philippe Froguel je naglasio da je potrebno provesti veliko naučno istraživanje prije nego što se kaže da li je ovaj soj opasan. Napomenuo je da je trebalo pola godine da se utvrdi da li je britanski soj zarazniji i opasniji.

Najavljeno je da će se istražiti i kako reaguje na vakcinaciju protiv koronavirusa. Ali, prema dostupnim informacijama čini se da je vakcina protiv ovog soja manje učinkovita.

Iz ARS-a uvjeravaju da je ovaj soj koronavirusa pod nadzorom i da je o njemu obaviještena Svjetska zdravstvena organizacija (WHO). Kako su potcrtali, nije zabrinjavajući koliko britanski, južnoafrički i brazilski soj.

U međuvremenu će se pokušati utvrditi da li je bretonski soj prisutan u drugim dijelovima Francuske, objavio je javni radijski emiter France Bleu.