Detalji poroda žene kod Katedrale: Medicinska ekipa iz Starog Grada stigla za dvije minute

Screenshot 5 24
Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
MARKETING
Dozvoljeno preuzimanje dijela teksta uz obavezno navođenje i linkanje izvora odnosno da se kompletan tekst može pročitati na portalu “072info”.

Početkom prošle sedmice zabilježena je nesvakidašnja situacija na tramvajskom stajalištu kod Katedrale kada se jedna žena porodila, o čemu je portal Klix.ba već pisao.

Podsjećamo, medicinska ekipa, koja je uspješno zbrinula majku i bebu, u rekordno brzom vremenu stigla je na lice mjesta iz punkta Hitne medicinske pomoći Stari Grad.

“Ovaj punkt otvoren je zahvaljujući dugogodišnjim nastojanjima općinskog načelnika Ibrahima Hadžibajrića u prostorijama koje je ustupila Općina Stari Grad – u neposrednoj blizini svog administrativnog sjedišta”, navode iz Općine Stari Grad.

Prepričavajući ovaj događaj rekli su da je u ponedjeljak, 4. oktobra, u 12:19 sati, jedinstveni dispečerski centar Hitne pomoći (124) primio poziv da se žena porađa u automobilu koje je zaustavljeno na tramvajskoj stanici kod Katedrale.

ČITAJ JOŠ:  Mladi bračni par iz BiH želi usvojiti bebu rođenu u ruševini u Siriji: Dat ćemo joj svu ljubav!

“Za rekordne dvije minute dežurna medicinska ekipa iz punkta Hitne pomoći Stari Grad, predvođena dr. Kemalom Kadrićem, stigla je na mjesto događaja. Po našem dolasku žena se već porodila u automobilu, presijekli smo pupčanu vrpcu i odmah zbrinuli majku i njeno zdravo žensko dijete otpremivši ih našim vozilom na ginekologiju, odnosno dijete na pedijatriju“, kazao nam je dr. Kadrić.

Medicinski tim tog dana činili su još i tehničari Nedim Salkić i Almedin Burek. Doktor Kadrić nam je govorio o važnosti novootvorenog punkta u Starom Gradu.

ČITAJ JOŠ:  The Times preporučuje Sarajevo kao savršenu destinaciju za vikend odmor

“U hitnim slučajevima, kao što je bio ovaj, ali i u mnogim drugim, borba sa vremenom je najbitnija. Prilikom srčanih zastoja, to je zaista pitanje života ili smrti. Prije nije bilo ovakvih punktova hitne pomoći u gradu, te je bilo mnogo teže raditi samo iz našeg centralnog objekta na Dolac Malti“, potvrdio je dr. Kadrić.

Zahvalnica direktorice Zavoda Hitne pomoći

Zbog svega navedenog, v.d. direktorice Zavoda za hitnu medicinsku pomoć KS prim.dr. Amra Bašić-Živadinović uputila je pismo zahvale općinskom načelniku mr Ibrahimu Hadžibajriću.

“Čast nam je da Vas obavijestimo da je ekipa hitne pomoći Stari Grad uspješno porodila našu sugrađanku na javnom mjestu. Ovom prilikom želimo da se zahvalimo na ukazanom povjerenju i da još jednom istaknemo važnost puštanja u rad punkta Stari Grad koji evidentno rezultira u bržoj i efikasnijoj hitnoj pomoći na teritoriji Vaše općine“, stoji u pismu direktorice Zavoda prim.dr. Bašić Živadinović.

ČITAJ JOŠ:  Teška saobraćajna nesreća: Povrijeđen 18-godišnji pješak

Podsjećamo, krajem avgusta ove godine, u općinskim prostorijama u ulici Obala Kulina bana 24 otvoren je prvi punkt Hitne medicinske pomoći u Starom Gradu, a na raspolaganju je građanima je 24 sata. Općina Stari Grad izdvojila je skoro 20.000 KM za adaptaciju tih prostorija, dok je opremanje izvršio Zavod za hitnu medicinsku pomoć Kantona Sarajevo.

GODISNJICA
MARKETING