Deutsche Telecom traži 2.000 radnika u BiH

Screenshot 3 10
Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
MARKETING
Dozvoljeno preuzimanje dijela teksta uz obavezno navođenje i linkanje izvora odnosno da se kompletan tekst može pročitati na portalu “072info”.

Nedavno je grupa od 14 direktora njemačkog telekomunikacijskog giganta Deutsche Telecoma boravila u Banjoj Luci tražeći radnike iz BiH koji bi bili angažovani na izgradnji digitalne infrastrukture u Njemačkoj. Naime, Deutsce Telecom nastoji realizovati jedan od najvećih poduhvata u istoriji Evrope, a to je da oko 30 miliona domaćinstava priključi na širokopojasni internet.

Za taj posao im je potreban veliki broj radnika različitih profila, od IT stručnjaka do građevinskih radnika. Kako tržište radne snage u Njemačkoj nema kapacitete da zadovolji potrebe Deutsche Telecoma u realizaciji jednog ovakvog projekta, u ovoj komapniji su se okrenuli potrazi za radnicima u drugim državama, uključujući i one na zapadnom Balkanu. Jedan od razloga zbog čega su kao “odskočnu dasku” za ovaj dio Evrope odabrali upravo Banju Luku je i to što je jedan od potpredsjednika ove komapnije Borislav Tadić rođeni Banjolučanin, piše portal Capital.ba.

ČITAJ JOŠ:  Vlada ZDK odobrila 1,3 miliona KM za projekte izgradnje školske infrastrukture

Tadić je pojasnio da Deutsche Telekom zapravo neće direktno zapošljavati ljude, nego traži komapnije partnere koje bi bile uključene u realizaciju ovog projekta.

– Praktično, mi tražimo partnere. Njemačko tržište je jako zasićeno i jako je malo stručnjaka tog profila koji bi to radili za prihvatljivu cijenu. Važno je napomenuti da mi “ne krademo” radnike već želimo da ih angažujemo za vrijeme trajanja projekta. Znači, “Deutsche Telecom” neće direktno zapošljavati jer smo svjesni da će se projekat jednog dana završiti i onda bi se postavilo pitanje šta onda da radimo sa tim personalom, istakao je Tadić za Capital.ba.

ČITAJ JOŠ:  ZENIČKI TRGOVCI U ŠOKU: Zbog rata u Ukrajini ljudi masovno kupuju brašno...

Prema njegovim riječima, bh. jomapniej bi na ovaj način otvorile sebi trežište zapadne Evrope, te stekle neophodne reference prilikom konkurisanja za neke buduće poslove. Ukoliko domaće komapnije pokažu dovoljan nivo ozbiljnosti, onda bi već početkom naredne godine trebala početi postepena ralizacija projekta, pojašnjava Tadić.

GODISNJICA
MARKETING